VF8 Blootstelling aan vrijgezette stoffen beperken
Oorzaak: Een vrijzetting van gevaarlijke stoffen (gas/damp, vloeistof, vaste stof).
Gevolg: De gevolgen van de blootstelling voor de werknemers;
Bv. intoxicatie, verdoving, euforisch gedrag, ademhalingsmoeilijkheden, verbranding, ...
Aardgas is niet toxisch, maar kan bij vrijzetting in gesloten ruimten verstikkend werken door verdringing van de aanwezige lucht. Doordat installaties zich in de buitenlucht bevinden, zal een eventuele methaangaswolk snel verdunnen, waardoor het verstikkingsgevaar snel afneemt (M-Tech, 2013). Direct contact met LNG kan aanleiding geven tot ernstige vrieswonden (‘frost bite’).
Bij contact van LNG met een installatieonderdeel, hangt het gevolg af van de locatie en het materiaal waaruit het betrokken installatieonderdeel is vervaardigd. Na contact van LNG met koolstofstaal zal het staal bros worden en zullen de mechanische eigenschappen ervan veranderen. Een stalen constructie kan na contact met LNG gaan scheuren. Roestvaststaal behoudt wel zijn vervormbaarheid (= mate waarin het materiaal plastische vervorming toelaat) bij lage temperaturen en is daardoor beter bestand tegen het contact met cryogene vloeistoffen (M-Tech, 2013).
Bij ondergrondse leidingen bestaat bij vrijzetting de mogelijkheid op bevriezingsverschijnselen van de bodem die een effect kunnen hebben op de beperking van de thermische krimp van de leiding (PGS 33-1, 2013).