VF4 De verspreiding van vrijgezette stoffen en/of energie beheersen

De schade die vrijgezette stoffen kunnen veroorzaken, wordt mede bepaald door de mate waarin de stoffen zich in de omgeving kunnen verspreiden. Verspreiding kan een gunstig of ongunstig effect hebben afhankelijk van aard en omstandigheden: brandbaar, explosief, (eco)toxisch. Ook bluswater verspreidt zich.

Oorzaak: Een lek van een bepaalde stof, eventueel van een bepaalde omvang (debiet of totale hoeveelheden).

Gevolg: Grondwaterverontreiniging, vorming van een explosieve wolk, afdrijven van een toxische wolk.

Bij een accidentele vrijzetting van LNG op nagenoeg atmosferisch druk zal het LNG door contact met de warme ondergrond hevig verdampen. De koude dampen die worden gevormd zijn in principe kleurloos, maar zijn waarneembaar door condensatie van de in de lucht aanwezige waterdamp (mist).

De koude dampen zijn initieel zwaarder dan lucht en verspreiden zich aanvankelijk dicht bij de grond. Door opmenging met de omgevingslucht zullen de koude LNG-dampen geleidelijk opwarmen en zich neutraal gaan gedragen bij temperaturen vanaf ca. -110 °C (88) om tenslotte bij normale omstandigheden van druk en temperatuur lichter dan lucht te worden.

Bij een vrijzetting van LNG op een hogere druk en temperatuur zal het LNG rechtstreeks onder de vorm van damp/vloeistofnevel in de omgeving worden vrijgezet. Ontsteking van het vrijgezette product geeft onder de gegeven omstandigheden aanleiding tot het optreden van een fakkelbrand.

Voor vrijzetting van LNG zijn grondwaterverontreiniging en het kunnen ontstaan van een toxische wolk niet relevant.