Gesloten afvoer van (voor)spoelwater dat vluchtige stoffen bevat

Beschrijving

Gesloten afvoer van het spoelwater uit de tank naar de afvalwatergoot kan gebeuren door het koppelen van een afvoerslang aan de uitstroomopening van de tank, waarbij het uiteinde van de slang uitmondt onder het waterniveau in de goten. Er dient dus steeds een minimaal volume water in de goten blijven staan zodat het uiteinde van de slang ten allen tijden uitmondt onder het waterniveau.

De tankreiniger moet hiervoor verschillende soorten koppelstukken beschikbaar hebben. Door de gesloten afvoer wordt vermeden dat vluchtige stoffen (inclusief sterk geurende verbindingen) uit het spoelwater vervluchtigen terwijl dit uit de tank stroomt, en aanleiding geven tot emissies ter hoogte van de wasstraat. Bij toepassing van deze maatregel blijven de vluchtige stoffen (inclusief sterk geurende verbindingen) wel nog in het afvalwater aanwezig en kunnen hieruit in een latere fase (ter hoogte van de afvalwaterzuivering en/of slibopslag en, indien on-site, verwerking) nog steeds vervluchtigen. Zij zullen echter ook minstens gedeeltelijk afgebroken worden in de afvalwaterzuivering en/of gebonden blijven aan het slib.

Hieraan verbonden is het eveneens aangewezen om onderwaterlozing toe te passen in de decantatie(putten). De lozingsbuis in dergelijke put(ten) onder het wateroppervlak laten uitkomen is realiseerbaar en eenmalig uit te voeren, en vermindert het omwoelen van het ongezuiverd (VOS-houdende) water. (Wim Vermetten, afdeling handhaving, persoonlijke communicatie, 2020)

Toepasbaarheid

  • Techniek is bewezen.
  • De techniek heeft geen noemenswaardige technische beperkingen.
  • Ca. 3/4 bedrijven in Vlaanderen voert (voor)spoelwater gesloten af.[1]
  • Verlaagt risico’s op brand, ontploffing en arbeidsongevallen.

Milieuvoordeel

  • Beperking van emissies naar lucht (VOS en geur).

Met deze techniek wordt het vervluchtigen van vluchtige stoffen naar de atmosfeer (inclusief sterk geurende verbindingen) uit het warme spoelwater dat op de wasplaats uitstroomt tegengegaan.

Het is niet duidelijk hoe groot het rendement precies is. Op basis van Figuur 13 in § 3.3.6 wordt geschat dat na implementatie van deze en andere maatregelen (verwijdering van restlading (§ 4.2.3), koud voorspoelen (§ 4.3.3) en gesloten afvoer van het voorspoelwater (§ 4.3.4)) nog 0,7 kg VOS per tank vrijkomt via het mangat. In een situatie zonder maatregelen werd de VOS emissie ter hoogte van de wasstraat (mangat + spoelwater) geschat op 2 kg. Het verschil (1,3 kg = 65% reductie) is het gecombineerd effect van meerdere maatregelen. Het werkelijk rendement zal lager zijn, omdat een deel van de VOS die afgevangen wordt in het koude voorspoelwater terug vrij komt verderop in het verwerkingstraject (ter hoogte van de buffer en afvalwaterzuivering).

Financiële aspecten

  • Kosten voor afvoerslang en verschillende koppelingsstukken.
  • Vermeden kosten ~ verdere luchtzuivering.

Bronnen

  • (Commissie Integraal Waterbeheer (CIW), 2000)
  • (Nederlandse Commissie Integraal Waterbeheer (CIW), 2002)
  • (Huybrechts, Vercaemst, & Dijkmans, 2003)


[1] Gebaseerd op een bevraging van de Vlaamse sector door het BBT-kenniscentrum in 2017.

 

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischWaterverbruikAfvalwaterLuchtBodemGeurAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikChemicaliënGeluid en trillingenImpact op de ketenGlobaal - milieuEconomisch
Gesloten afvoer van (voor)spoelwater dat vluchtige stoffen bevatJa
  • Legende