Inzetkachel of cassette

Een inzetkachel of cassette is een toestel dat wordt ingebouwd in een bestaande schoorsteenopening (open haard) of een schoorsteenbehuizing/wand en is gericht op lokale warmteafgifte. Een inzetkachel of cassette heeft steeds een deur die de verbrandingskamer afsluit en beschikt over een gecontroleerde luchttoevoer. Hierbij worden de visuele voordelen van een open haard gecombineerd met de technische eigenschappen van een kachel. Moderne inzetkachels/cassettes beschikken oa over volgende eigenschappen om het verbrandingsproces te optimaliseren: getrapte luchttoevoer, aanwezigheid vlamkeerplaat, aanwezigheid van isolatie in de verbrandingskamer,... Deze technieken dragen bij aan de 3T’s (temperatuur, turbulentie en tijd) die een positieve invloed hebben op het verbrandingsproces. De gesloten verbrandingskamer bijvoorbeeld zorgt voor een hogere temperatuur en warmtebehoud bij het verbrandingsproces, de aanwezigheid van een vlamkeerplaat en de getrapte luchttoevoer verhogen de turbulentie en de tijd dat de ontstane gassen in de verbrandingszone blijven. Een uitgebreidere beschrijving van alle mogelijke maatregelen om het verbrandingsproces te optimaliseren is gegeven in Ontwerp van nieuwe toestellen - primaire maatregelen.

Figuur: Inzethaard (Ademe, 2018)

Door de betere verbranding hebben inzetkachels/cassettes voor hout een hoger rendement en lagere emissies dan open haarden. Het vermogen van een inzethaard met hout ligt tussen 5 en 10 kW (European Commission DG TREN, 2009), het rendement bedraagt volgens Ademe (Ademe, 2018) voor oude modellen (meer dan 10 jaar) 30% tot 60%, en voor moderne toestellen 65% tot 85%.

De warmteoverdracht gebeurt via stralings- en convectiewarmte. De stralingswarmte kan enkel afgegeven worden via het glas. Het merendeel van de warmteoverdracht gebeurt door middel van convectiewarmte, hiervoor zijn extra luchtkanalen en een ventilator vereist. Technisch gezien is het ook mogelijk om een indirecte warmteafgifte hieraan te koppelen, maar in de praktijk wordt het niet toegepast aangezien de ruimte beperkt is en deze indirecte warmteafgifte extra ruimte vraagt, oa overkookbeveiliging, koud water toevoer, veiligheidstechnieken voor een CV-koppeling,...

Naast inzetkachels/cassettes geschikt voor het verbranden van hout, zijn er ook modellen voor het verbranden van pellets. Echter de toepassing van een inzetkachel/cassette voor pellets in een bestaande opening kent ook een aantal belangrijke nadelen door de minder optimale omstandigheden ten gevolge van de beperkte ruimte:

  • Kleine bufferopslag: systeem kan slechts van een beperkte hoeveelheid pellets voorzien worden, hierdoor moeten de pellets vaker aangevuld worden
  • Lager rendement ten opzichte van inbouw of vrijstaande pelletkachel
  • Algemeen lager vermogen (7-9kW) ten opzichte van inbouw of vrijstaande pelletkachel.

De bestaande schouw is vaak te groot waardoor de trek in de schouw een negatief effect kan hebben op het verbrandingsproces. Dit kan opgelost worden door het plaatsen van een inox buis met de juiste diameter in de bestaande schouw (zie maatregel goede plaatsing van het toestel).