Warme toevoeging van recyclage materiaal door middel van een paralleltrommel

Beschrijving

Zoals beschreven in "Asfaltgranulaten toevoegen" kan asfaltgranulaat ook eerst via een 2e droogtrommel, meestal paralleltrommel genoemd, worden opgewarmd voordat het in de menger of in een aparte warmhoudsilo wordt gebracht.

De eindtemperatuur van het opgewarmde AG is beperkt door een aantal factoren, zoals het risico op verbranding van het bitumen en het beperken van aankoeken van de machineonderdelen. Hierdoor moeten de nieuwe materialen op een hogere temperatuur gebracht worden zodat de eindtemperatuur van het asfaltmengsel de gewenste temperatuur bereikt.

Toepasbaarheid

Zowel vanuit technisch als milieuoogpunt verdient de warme recycling met de paralleltrommel de voorkeur boven de koude toevoeging, omdat het proces beter kan beheerst worden, er meer oud asfalt kan verwerkt worden en een eindproduct met een hogere kwaliteit kan worden gemaakt. Door een beter beheerst proces zal er minder uitval zijn en vermindert het benodigd aantal kwaliteitscontroles. Momenteel wordt de recyclagegraad beperkt in het standaardbestek (zie "Asfaltgranulaten toevoegen") tot 50 % voor onderlagen omwille van kwaliteitsoverwegingen en wordt het niet toegelaten voor toplagen.

Milieuaspecten

Het energieverbruik binnen de asfaltcentrale zal stijgen doordat de benodigde extra paralleltrommel een hoger energieverbruik heeft en de mineralen op een hogere temperatuur gebracht worden. In verband met rendementsverliezen van de paralleltrommel is de vuistregel dat de productie 10 tot 15 % meer energie per ton geproduceerd asfalt vraagt (Roos, H., 2013a). Door de vermindering van nieuwe materialen is er echter een globale daling van het energieverbruik.

Financiële aspecten

Er zijn bijkomende investeringen nodig, zoals de paralleltrommel aankopen en de nodige aanpassingen aan de installatie doorvoeren. Voor een gemiddelde asfaltcentrale is dit een investering van ongeveer 450.000 €. Deze worden gecompenseerd door de mogelijkheid om een hoger percentage AG te hergebruiken. De kosten voor nieuwe minerale materialen maar vooral voor bitumen zullen hierdoor sterk dalen.

Als we ervan uitgaan dat er 50 % AG wordt toegevoegd aan 50 % van de mengsels, dan is er een besparing van 1.425.000 € per jaar mogelijk (zie "Inzetten van asfaltgranulaat (AG)") indien enkel de materiaalkost in rekening wordt gebracht.

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischMateriaalAfvalwaterLuchtBodemStof en geurAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikGeluid en trillingenGlobaal - milieuEconomisch
Warme toevoeging van recyclage materiaal door middel van een paralleltrommelvgtg 3
  • Legende
  • +
    Positief effect
  • 0/+
    Soms geen, soms positief effect
  • 0
    Geen/verwaarloosbaar effect
  • -/0
    Soms negatief, soms geen effect
  • -
    Negatief effect

1 Te hoge temperaturen in de parallleltrommel kunnen leiden tot bitumendampen en zelfs verbranding. Onder normale omstandigheden is er geen invloed.

2 Het energieverbruik van de asfaltcentrale zelf zal niet dalen maar de energie voor transport van mineralen wel waardoor het energieverbruik voor het aanleggen van een asfaltverharing in zijn totaliteit daalt.

3 Warme toevoeging d.m.v. een paralleltrommel is BBT voor nieuwe installaties. Op basis van financiële en bedrijfsspecifieke toestand kan bij bestaande installaties geopteerd worden voor koude toevoeging.