Energieverbruik
Binnen de AGF sector wordt veel energie verbruikt: gas en stookolie voor thermische processen en elektriciteit voor koelprocessen. Energetisch gezien zijn de bewaarprocessen binnen de sector heel ongunstig: voedingswaren worden (soms verschillende malen) verhit en gekoeld (zie Figuur).
Uit Nederlandse studies blijkt dat globaal gezien binnen de groente- en fruitverwerkende nijverheid ongeveer de helft van de energie elektriciteitsverbruik is, de andere helft gas. Voor de aardappelverwerkende nijverheid blijkt het elektriciteitsverbruik 26% te bedragen. Het overige deel is gas of biomassa (afkomstig van eigen vergisting).
Figuur: Indicatief temperatuursverloop (op basis van bedrijfsbezoeken) doorheen AGF bedrijven die voedingsstoffen inblikken of diepvriezen.
Gunstig is wel dat de volledige voedingssector sector [1] sinds 2005 tot 2009 7% primaire energie bespaarde (Auditcommissie Vlaanderen, 2010). De totale voedingsindustrie is met 8,8% van het energetische energieverbruik de 3de belangrijkste energieverbruiker van Vlaanderen (De Schutter & Kielemoes, 2007). Uit Nederlandse cijfers blijkt dat de Nederlandse groente- en fruitverwerkende industrie ongeveer 12% energie bespaarde en de aardappelverwerkende industrie ongeveer 9,5% bespaarde in dezelfde periode.
Het energieverbruik is sterk afhankelijk van het type van groenten of fruit, maar wordt nog meer bepaald door het type van bewarings- en stockeringstechniek.
[1] Het gaat hier om het totaal van de voedingssector, inclusief veevoeders.