Emissie van vluchtige organische stoffen (VOS)

Emissies van vluchtige organische stoffen (VOS) ontstaan vnl. bij:

  • drogen van hout;
  • gebruik van (solventgedragen) lakken (en bijhorend het gebruik van verdunningsmiddelen en reinigingsmiddelen);
  • gebruik van (solventgedragen) lijmen.

In onderstaande tabel worden de emissies van NMVOS in de hout- en meubelindustrie in Vlaanderen weergegeven voor de jaren 1998 - 2008.

Tabel 1: Emissies van NMVOS in de hout- en meubelindustrie (Vlaanderen, 1998 - 2008) (Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), 2009)

Er komen vooral vluchtige organische stoffen (VOS) vrij bij een temperatuur van meer dan 100°C bij spaandrogers, bij fineerdrogers (vervaardiging van multiplexplaten en houtveredeling) en bij sommige typen van drogers voor massief hout, nl. bij drogers waarbij er sprake is van versneld drogen (hoge temperatuur en korte verblijftijd). Het betreffen de natuurlijke vluchtige organische stoffen, (vnl. terpenen) aanwezig in het hout.

Bepalende factoren voor de samenstelling en concentratie zijn de procesparameters (tijd, temperatuur,…), het type van droger en de houtsoort (bv. recyclagehout).

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de emissie van organische verbindingen (in mg/m³) bij direct en indirect gestookte spaandrogers bij volle last en dit volgens de VDI-richtlijn 3462, deel 2.

Tabel 2: Emissie van organische verbindingen bij spaandroger bij volle last (VDI-richtlijn 3462 Blatt 2)

In Vlaanderen zijn, anno 2010, zoals eerder reeds aangegeven, de indirecte drogers uitgerust met een multicycloon. De directe drogers zijn uitgerust met een natte elektrofilter.

Onderstaande tabellen geven een overzicht van de met de huidige technieken behaalde emissieniveaus. De gegevens in de eerste tabel zijn gebaseerd op emissiemetingen uitgevoerd door de afdeling Milieu-inspectie in de periode 2008 - 2009. De gegevens in de tweede en de derde tabel werden aangeleverd door Fedustria en zijn gebaseerd op emissiemetingen uitgevoerd door de bedrijven.

Tabel 3: Behaalde emissieniveaus voor totaal organische koolstof (TOC) bij direct gestookte drogers (spaanders, stroken) (Vlaanderen, 2009) (Afdeling Milieu-inspectie)

Tabel 4: Behaalde emissieniveaus voor totaal organische koolstof (TOC) bij direct en indirect gestookte drogers (spaanders, stroken) (Vlaanderen, 2008 - 2009) (Fedustria)

Tabel 5: Behaalde emissieniveaus voor formaldehyde bij direct en indirect gestookte drogers (spaanders, stroken) (Vlaanderen, 2008 - 2009) (Fedustria)

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de emissie van organische verbindingen (in g/m³ geproduceerde plaat) bij belijmen van spaanders en dit volgens de VDI-richtlijn 3462, deel 2.

Tabel 6: Emissie van organische verbindingen bij belijmen van spaanders (VDI-richtlijn 3462 Blatt 2)

Onderstaande tabellen geven een overzicht van de met de huidige technieken behaalde emissieniveaus bij continupersen. De gegevens in de eerste tabel zijn gebaseerd op emissiemetingen uitgevoerd door de afdeling Milieu-inspectie in 2009. De gegevens in de tweede tabel werden aangeleverd door Fedustria en zijn gebaseerd op emissiemetingen uitgevoerd door de bedrijven.

Tabel 7: Behaalde emissieniveaus voor totaal organische koolstof (TOC) bij continupersen voor productie van spaanplaten (Vlaanderen, 2009) (Milieu-inspectie)

Tabel 8: Behaalde emissieniveaus voor formaldehyde bij continupersen voor productie van spaanplaten (Vlaanderen, 2009) (Fedustria)