Scheiding van (niet-verontreinigd) hemelwater en bedrijfsafvalwater

Beschrijving

D.m.v. een gescheiden rioleringssysteem worden (niet-verontreinigd) hemelwater en bedrijfsafvalwater (inclusief verontreinigd hemelwater) gescheiden opgevangen en geloosd.

Toepasbaarheid

  • Techniek is bewezen.
  • De scheiding van (niet-verontreinigd) hemelwater en bedrijfsafvalwater is technisch haalbaar bij de aanleg (nieuw) en de heraanleg (bestaand) van de riolering.

Bij bestaande, gesloten bebouwingen, is de scheiding van hemelwater en bedrijfsafvalwater slechts technisch haalbaar als er geen leidingen onder of door het gebouw moeten worden aangelegd.

  • Bij ca. de helft van de bedrijven in Vlaanderen worden verontreinigd en niet-verontreinigd hemelwater gescheiden opgevangen. Bij ca. een kwart van de bedrijven in Vlaanderen is er een gedeeltelijke gescheiden opvang.[1]

Milieuvoordeel

  • Optimalisatie van de afvalwaterzuiveringsprocessen.
  • Toename van de zuiveringsefficiëntie.

Wanneer het bedrijfsafvalwater (incl. het verontreinigde hemelwater) en het niet-verontreinigd hemelwater gescheiden zijn, vindt er geen verdunning van het bedrijfsafvalwater met het niet-verontreinigd hemelwater plaats en wordt de afvoer van grote hoeveelheden, laag geconcentreerde afvalwaters naar de (riool)waterzuiveringsinstallatie vermeden.

De gezamenlijke behandeling van niet-verontreinigd hemelwater en bedrijfsafvalwater is niet gewenst. Door niet-verontreinigd water met verontreinigd water te mengen, vindt er immers een verdunning plaats, waardoor oplosbaarheden en evenwichtscoëfficiënten verschuiven. Met name voor een fysicochemische zuiveringsinstallatie (§ 4.2.17) kan dit de efficiëntie van het zuiveringsproces doen afnemen.

Financiële aspecten

  • Kosten voor (her)aanleg van een gescheiden riolering.
  • Besparingen als gevolg van de optimalisatie van de afvalwaterzuiveringsprocessen, incl. vermeden heffingen.
  • De heraanleg van een bestaand rioleringssysteem brengt grote kosten met zich mee. Bij de aanleg van nieuwe bedrijfsterreinen is de meerkost voor de scheiding van niet-verontreinigd hemelwater en bedrijfsafvalwater beperkter. Er kan bovendien een terugverdieneffect zijn doordat minder grote volumes bedrijfsafvalwater moeten gezuiverd en geloosd worden, en doordat de afvalwaterheffing vermindert.

Bronnen

  • (Commissie Integraal Waterbeheer (CIW), 2000)
  • (Nederlandse Commissie Integraal Waterbeheer (CIW), 2002)
  • (Huybrechts, Vercaemst, & Dijkmans, 2003)
  • (Polders, Vanassche, & Huybrechts, 2013)


[1] Gebaseerd op een bevraging van de Vlaamse sector door het BBT-kenniscentrum in 2017.

 

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischWaterverbruikAfvalwaterLuchtBodemGeurAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikChemicaliënGeluid en trillingenImpact op de ketenGlobaal - milieuEconomisch
Scheiding van (niet-verontreinigd) hemelwater en bedrijfsafvalwatervgtg 1
  • Legende

1 BBT bij de aanleg (nieuw) en de heraanleg (bestaand) van de bedrijfsriolering. Bij bestaande, gesloten bebouwingen, is de scheiding van hemelwater en bedrijfsafvalwater BBT als er geen leidingen onder of door het gebouw moeten worden aangelegd.