Verpakken onder gemodificeerde atmosfeer (MAP)

Beschrijving

Verpakkingen bevatten naast het product ook lucht met als samenstelling: 78% N2, 21% O2, 1% andere gassen: Ar, CO2, Ne, He, CH4, Kr, N2O, H2 en Xe. Bij MAP verpakkingen wordt de gassamenstelling boven de AGF gewijzigd: verhoogde N2 of CO2 concentraties. De techniek wordt o.a. gebruikt voor vers bereide slamengsels.

De voordelen hiervan zijn (De Geeter, 1999):

  • de bewaartijd kan met 50 tot 400 % worden verlengd;
  • vermindering van de economische verliezen door bederf;
  • vermindering van de distributiekosten door de mogelijkheid om voedingsmiddelen over een grotere afstand te verdelen en met minder frequente leveringen;
  • een betere productkwaliteit;
  • de sneden van een versneden product zijn beter te scheiden (t.o.v. vacuümverpakking).

Er zijn ook nadelen verbonden aan de techniek:

  • substantiële stijging van de productiekosten;
  • lage temperatuurscontrole blijft noodzakelijk;
  • speciale uitrusting en training van het personeel zijn vereist;
  • elk type product vraagt een aangepast gasmengsel.

Milieuaspecten

Gebruik van verpakkingsmateriaal en gassen. Elektriciteitsverbruik.