Voorsorteren
Doorgaans zal het aangeboden bouw- en sloopafval sterk in stukgrootte variëren. Grote stukken worden in een voorsortering uit het afval gehaald om een efficiënte en probleemloze doorloop van de sorteerinstallatie te garanderen. Grote stukken kunnen immers transportbanden en zeven blokkeren met uitval tot gevolg. De voorsortering gebeurt daarbij op verschillende manieren in meerdere stappen.
Eerst zal het afval uit de containers afgekipt worden op de sorteervloer. Met een kraan of een grijper zal de afvalhoop uitgespreid worden. Grote en zware stukken zullen vervolgens, machinaal of via handpicking, uitgesorteerd worden en in containers of op hopen verzameld worden. Hierbij wordt er gelet op de aard van het materiaal en wordt er meteen per afvalsoort gescheiden. Met een grijper en een laadschop zal men vervolgens de sorteerlijn voeden met het resterende afval. Hier kan eventueel een werknemer ingezet worden voor kwaliteitscontrole.
Om de sorteerlijn te beschermen kan een storttrechter worden gebruikt welke is uitgerust met een kiprooster of een stangenzeef. Hierdoor wordt verhinderd dat te grote stukken in de sorteerlijn terechtkomen.
Een kiprooster is een raamwerk met stalen profielen zoals stangen of balken (Figuur 5). Het rooster is verbonden aan de storttrechter en kan scharnieren. Het kiprooster staat horizontaal of onder een kleine hoek waarbij stukken van bijvoorbeeld <400 mm doorheen het rooster vallen, terwijl grotere stukken op het rooster blijven liggen of eraf vallen. Dit rooster is slechts geschikt voor kubische stukken en heeft een lage capaciteit.
Een stangenzeef (Figuur 5) bestaat uit verschillende lagen van staven die onder een lichte helling zijn opgesteld en aan het trillen worden gebracht. Door het trillen zullen grote stukken van de stangenzeef rollen en gaan kleinere elementen (<400 mm) tussen de stangen door vallen. De stangenzeef is net als het kiprooster vooral geschikt voor kubische stukken, maar heeft een hogere capaciteit dankzij de continue verwijdering van de grote stukken.
Figuur 5: Kiprooster op trommelzeef[1] (rechts boven), stangenzeef[2] (links boven), 3D-voorsorteertrommel[3] (onder)
Een 3D-trommelzeef kan eveneens ingezet worden als voorsorteertrommel (Figuur 5). Door het draaien van de trommel en het intern ontwerp zullen grote en lange stukken uit de trommel verwijderd worden, terwijl de kleinere stukken door de gaten van de zeef vallen op de sorteerlijn. 3D-trommelzeven hebben een hoog sorteerrendement. Grote stukken zijn continu in een draaibeweging en worden weg van de sorteerlijn geleid waardoor de zeef vrij blijft voor de kleinere stukken. Voorsortering van bouw- en sloopafval met een 3D-trommelzeef kan een capaciteit hebben tot 75 ton/uur.
Mogelijk wordt er ook een voor-breker (bv. doorknipinstallatie) ingezet voor de reductie van grote stukken tot aanvaardbare groottes. Na het knippen zijn de stukken klein genoeg voor de automatische sortering van materialen, maar nog niet te klein zodat de materialen nog herkenbaar zijn. Als het afval te fijn wordt gemalen zal dit leiden tot een hoge fijne fractie die moeilijk gesorteerd kan worden verderop in het proces.
Opmerking:
Volgens het KBS Sorteerders uit het EHR is het gebruik van een shredder niet toegestaan.