High solids
Er is geen strikte afbakening tussen high solids en solventgebaseerde coatings. In het algemeen worden high solids gedefinieerd als verven waarvan het solventgehalte lager is dan 30 gewichts%.
Voordelen
- De aanmaak en harding van high solid coatings neemt minder energie in beslag dan low solids wat resulteert in een lagere energiekost.
- Opslag van high solids is gemakkelijker door de lagere solventgehaltes wat resulteert in lagere opslagkosten.
- De gevormde films zijn dikker zodat de lijnsnelheden kunnen verhoogd worden en minder lagen coatings noodzakelijk zijn.
- High solids zijn compatibel met de applicatie-apparatuur en de gebruikte technieken voor low solid systemen.
Nadelen
- High solids bevatten harsen met een lager moleculair gewicht. Daardoor is het mogelijk dat deze harsen vluchtig kunnen worden bij verhoogde temperatuur, wat resulteert in een afname van het gehalte aan bindmiddel, een slechte filmvorming en een grotere VOS emissie.
- Secundaire reductiemaatregelen zoals naverbrander blijven mogelijk noodzakelijk om te voldoen aan de milieuwetgeving.
- Nadelen voor de applicatie gaan van de neiging tot overmatige vervloeiing over verzakken tot een grotere kans op bladderen tijdens het bakproces. De viscositeit van high solids is ook extreem gevoelig aan temperatuursveranderingen in de werkplaats. Door de langere droogtijd, kan er meer vuil uit de omgeving opgenomen worden (soms een filtering van de lucht nodig).
Toepasbaarheid en financiële aspecten
High solid coatings zijn iets duurder dan conventionele coatings per eenheid reactief hars. Voor de gebruikers is de kostprijs van high solid coatings vergelijkbaar met deze van de low solids vermits gelijkaardige applicatie-apparatuur vereist is. Investeringen in reductiemaatregelen (bv. naverbrander) blijven wel noodzakelijk om te voldoen aan de milieuwetgeving.
De bereikte emissiereducties met high solids zijn niet zo groot als met andere alternatieve coatingsystemen, zoals poedercoatings, vele watergedragen coatings en andere systemen.