Technische beschrijving

Een opslagtank is een omhulling, op een vast of mobiel onderstel, die ontworpen en vervaardigd is om stoffen drukloos of onder druk op te slaan.

Bij nagenoeg atmosferische druk of op een beperkte overdruk bij temperaturen van -162 °C (111 K) (atmosferisch) wordt LNG opgeslagen (M-Tech, 2013). Opslagtanks onder druk kunnen LNG in vloeibare toestand bewaren bij een temperatuur die boven het atmosferisch kookpunt (-162 °C) ligt (M-Tech, 2012). Hoe hoger de druk, hoe hoger de temperatuur van het nog vloeibare LNG kan zijn. Figuur 10 toont de saturatiecurve van methaan.

Figuur 10: Grafiek met saturatiecurve van methaan (Tutorvista, s.d.)

 Druktanks worden in het algemeen geconstrueerd als vacuümgeïsoleerde cilindrische tanks die verticaal of horizontaal worden opgesteld. In België wordt een inkuiping voorzien rond de opslagtank, terwijl dit in Nederland minder gangbaar is.

Het KB 11 juli 2016 betreffende drukapparatuur neemt de scope van de Europese “Pressure Equipment Directive” over en heeft dus betrekking op “… het ontwerp, de fabricage en de overeenstemmingsbeoordeling van drukapparatuur en samenstellen die in de handel en in gebruik genomen worden en waarvan de maximale druk (PS) meer dan een 0,5 bar overdruk bedraagt (FOD WASO, 2002). 0,5 barg is kortom de drempel om van een atmosferische opslagtank dan wel van een opslagtank onder druk (druktank, gelijk aan of > 0,5 barg) te spreken.