Gebruik van aangepaste wasmiddelen zodat het waterverbruik afneemt bij wastunnels

Beschrijving

De techniek is een combinatie van het aanpassen van de waterstromen in de wasstraat en de chemie.

Op een standaard wasstraat wordt voor de spoeling enkel vers water gebruikt. In dit proces zal er water uit de pers of de centrifuge ingezet worden in de spoelfase. Omdat dit water mogelijk kiemen bevat, dient een extra maatregel genomen te worden om het te ontsmetten. Daarom wordt aan het spoelwater een speciaal product toegevoegd met een bleek-, hygiëniserende en neutraliserende werking. Perazijnzuur is een van de actieve bestanddelen (Verfaillie, 2009).

Standaard wastunnels

Standaard wastunnels hebben een waterverbruik van ongeveer 6 à 9 l/kg textiel. Voor werkkleding loopt het waterverbruik in deze tunnels op tot ruim 10 l/kg. Het verse water heeft een temperatuur van ongeveer 20 °C.

De voorwas wordt uitgevoerd met restwater uit de pers, uit de spoelfase en aangevuld met vers water. Het water voor de voorwas wordt op een temperatuur van 38 °C gebracht door toevoer van stoom. Tijdens de voorwas wordt detergent toegevoegd. Het water uit de inweekfase wordt rechtstreeks geloosd.

De sopfase gebeurt bij een temperatuur van 70 °C. Het water hiervoor is afkomstig uit de spoelfase en wordt in de tunnel met stoom gemengd. Tijdens deze fase wordt detergent en perazijnzuur toegevoegd. Het water van 70 °C wordt rechtstreeks geloosd.

Voor het spoelen wordt vers water van 20 °C gebruikt, dat tijdens het contact met het warme textiel opwarmt tot 55 °C. Desinfectie en bleken gebeurt met natriumhypochloriet. Het spoelwater wordt enkel gebruikt voor de sopfase en voorwas.

Figuur 1: Waterverbruik in een wastunnel anno 2000 (Bron: Christeyns (2008))

Lager waterverbruik door gebruik te maken van een aangepaste waschemie

In vergelijking met het klassieke wasproces, waar het vers water steeds achteraan in de wasstraat in de spoelzone wordt toegevoegd, wordt in dit wasproces door toepassing van een alternatieve waterflow voor de voorwas 3 l/kg vers water en 1 l/kg spoelwater uit de voorraadtank toegevoegd. De zone van de hoofdwas krijgt het water uit de spoelzone net zoals in een klassiek proces. Voor de spoelzone wordt al het gerecupereerde pers- of centrifugewater dat in de tank werd opgevangen en over een zeefbocht werd geleid, aangewend. De neutralisatiezone wordt gevoed met 0,5 l/kg vers water.

De wasstraat is voorzien van 2 watertanks: een eerste tank met gerecupereerd water uit de spoelzone met een temperatuur van 65 °C dat in de hoofdwaszone wordt gepompt en een tweede tank waarin al het perswater einde wascyclus wordt opgevangen en dat met een temperatuur van nog steeds 50 °C naar de spoelzone wordt gepompt. Hier ontwikkelt het speciale wasmiddel zijn blekende en ontsmettende functie. De neutraliserende opdracht werd voordien in de laatste waskamer verricht. Alle tanks en opvangsystemen zijn voorzien van pluizenzeven.
Het waterverbruik daalt tot 3,5 à 5 l/kg linnen met deze detergent. Maar ook de stoomconsumptie vermindert met 30%. Tenslotte worden de droogtijden gereduceerd.


Figuur 2: Schematische voorstelling van een proces met aangepaste waterstromen en wasmiddelen (Bron: Christeyns (2008), Sanoxy®-wasproces)

Het hierboven beschreven proces werd verder geoptimaliseerd om een nog meer doorgedreven vermindering van het water- en energieverbruik te verkrijgen. Het principe blijft in feite voor een stuk gelijk. Alleen gaat men nu het warme afvalwater dat normaal naar de riool zou gaan, over een automatisch terugspoelbare pluizenfilter met een poriëngrootte van 50 µm sturen voor hergebruik in de voorwas. Het resterende afvalwater wordt daarna over een warmtewisselaar gestuurd. Deze warmt het verswater op dat in het wasproces wordt aangewend.

In de voorwas wordt wasmiddel, vers water en recuperatiewater gedoseerd. Voor de voorwas wordt in totaal 4 l/kg water van diverse oorsprong gebruikt: 2 l/kg vers water, 1-2 l/kg water van voor- en hoofdwas na filtering over de pluizenfilter en 0-1 l/kg spoelwater.

Figuur 3: Schematische het geoptimaliseerde proces, met ingebouwde warmtewisselaar en filtersysteem (Bron: Christeyns (2008), Sanoxy®-plus-wasproces)

Wat betreft het hergebruik van afvalwater kan dus herhaald worden dat het afvalwater afkomstig uit de voor- en hoofdwas (4 l/kg) wordt gefilterd over een automatische filter met een poriëngrootte van 50 µm waarvan tot 2 l/kg terug kan worden ingezet in de voorwas. In de voorwas wordt dus gewassen met een mengsel van 50% vers water en 50% hergebruikt afvalwater.

De hoofdwaszone betrekt het water uit de spoelzone. De temperatuur in de hoofdwas varieert van 60 tot 75 °C. Door de gecombineerde was- en spoelzone verkrijgt men een langere actieve was- en bleekwerking op lagere temperatuur (minder agressief). Het warme spoelwater houdt de temperatuur van het linnen hoog, met als gevolg kortere droogtijden en dus een snellere doorstroming in de productie.

In de spoelzone komt al het perswater terecht. De neutralisatiezone wordt gevoed met ca 0,5 l/kg vers water.

Toepasbaarheid

De techniek is bruikbaar voor hospitaal (ziekenhuis) - en hotellinnen met een lichte tot matige bevuilingsgraad. Het is niet bruikbaar voor werkkleding of matten en moppen. Om het hoge rendement te halen dient de techniek gecombineerd worden met de technieken beschreven onder Hergebruik water bij wastunnels na filtratie.

Milieuaspecten

Het waterverbruik vermindert tot 3,5 à 5 l/kg en het stoomverbruik daalt met 30%. Zo wordt tot 70% water bespaard in het geval van een systeem met filter. Door de inzet van warm recuperatiewater daalt het energieverbruik.

Financiële aspecten

Indien geopteerd wordt voor de standaard versie van het systeem, waarbij enkel chemicaliën en in- en uitlaten van de tunnel aangepast worden, zijn de investeringskosten relatief laag. Er dient rekening gehouden te worden met een meerkost van 10% op de chemicaliën. Wanneer geopteerd wordt voor de geavanceerde versie, met warmtewisselaar en filtersysteem, zijn de investeringen hoger.

Ook hier zijn de chemicaliën iets duurder dan in een standaardproces, maar dit wordt ruimschoots terugverdiend door een lager water- en daaraan gekoppeld energieverbruik.

 

Referenties

Persoonlijke communicatie S. Verfaillie (2009), Ecolab NV.

Christeyns NV (2008). Water reuse and waste water treatment. Powerpoint presentatie, Christeyns NV.

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischWaterverbruikAfvalwaterLuchtAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikChemicaliënGlobaal - milieuEconomisch
Gebruik van aangepaste wasmiddelen zodat het waterverbruik afneemt bij wastunnelsJa
  • Legende
  • ++
    Zeer positief effect
  • +
    Positief effect
  • 0/+
    Mogelijk positief effect
  • +/-
    Enerzijds negatief, anderzijds positief effect
  • 0/-
    Mogelijk negatief effect
  • -
    Negatief effect
  • --
    Zeer negatief effect