Hergebruik water - Rechtstreeks hergebruik bij wastunnels d.m.v. filtersystemen

Beschrijving

Door de opbouw en procesvoering in een wastunnel wordt er al heel veel water hergebruikt (zie ook Wassen - Mechanische kracht / machinetypes en Gebruik van aangepaste wasmiddelen zodat het waterverbruik afneemt bij wastunnels). Toch kan het waterverbruik en hieraan gekoppeld energieverbruik nog verder beperkt worden door het waswater, dat uit de tunnel stroomt, te zuiveren met een filtratietechniek (type microfiltratie, ultrafiltratie of omgekeerde osmose). Het gaat hier om een procesgeïntegreerde filtratie, dit in tegenstelling tot de end-of-pipe filtratie die besproken wordt in Tertiaire zuivering - Membraantechieken.

Klassiek wordt het water uit de sopfase geloosd (zie ook Gebruik van aangepaste wasmiddelen zodat het waterverbruik afneemt bij wastunnels). Mits toepassing van een filtersysteem kan dit water gedeeltelijk terug ingezet worden in de wastunnel. Het water wordt eerst gezeefd (100 -200 µm) en gefilterd (75/25/0,2 µm). Afhankelijk van de gewenste waterkwaliteit wordt het daarna doorheen een membraaninstallatie gestuurd (ultrafiltratie, omgekeerde osmose (RO)).

Afhankelijk van het type van wasgoed, is een andere membraantechniek aangewezen. Voor witte was, waar geen zware metalen inzitten en geen wasverzachter of chloorbleekmiddelen gebruikt worden, kan een RO membraan ingezet worden. Het aandeel vers water zal dan nog 2 tot 2,5 l/kg bedragen1. Door zijn beperkingen is dit systeem enkel bruikbaar voor ziekenhuiswas. Voor horeca was is het vaak nodig stijfsel en wasverzachter te gebruiken, wat de membranen zou beschadigen.

Figuur 1: Schematische voorstelling van een RO systeem op een wastunnel, op basis van H.E.R.O. syteem (Bron: FBT (2008) en Verfaillie (2009))

Daar waar geen RO mogelijk is, kan een microfiltratie uitgevoerd worden. Ook hier worden chloorbleekmiddelen best geweerd, maar andere wasmiddelen zijn wel mogelijk. Het waterverbruik bij dit type van membraan zal dalen tot 3,5 à 4 l/kg voor de witte en bonte was en tot 6 l/kg voor werkkleding.

Zie ook de techniekfiches MicrofiltratieUltrafiltratie en Omgekeerde osmose in het waterzuiveringsselectiesysteem (WASS).

Toepasbaarheid

Afhankelijk van het textieltype dat gewassen wordt, is een ander membraan nodig.

Milieuaspecten

Door deze techniek toe te passen wordt tot 70% water bespaard in het geval van een RO membraan. Doordat warm recuperatiewater wordt ingezet, wordt eveneens energie bespaard (tot 50%). Deze systemen leveren een grotere energiewinst op dan membraansystemen die end-of-pipe geplaatst worden. De pompen zorgen wel voor een hoger energieverbruik (2 à 3 kWh per m³) (InfoMil, 2001).

Het nadeel is dat het afvalwater zwaarder belast wordt, waardoor de concentraties toenemen. De vuilvrachten blijven onveranderd. In sommige gevallen kan geopteerd worden om het concentraat af te voeren (zie Membraantechniek - procesgeïntegreerde UF-filtratie).

Financiële aspecten

De economische haalbaarheid van het systeem hangt af van de hoeveelheid en soort wasgoed er wekelijks op de tunnels gewassen wordt. Aan het systeem zijn grote investeringen verbonden, maar ze gaan gepaard met een verlaagde water- en energiekost. 

De investeringskost hangt samen met de waterdebieten, het aantal buffervaten, pompen en kleppen. De prijs bedraagt volgens Infomil (2001) voor een wasserij van 15 ton/week ruim 150 000 euro. Deze cijfers werden ons bevestigd door leveranciers, wanneer het gaat om meertrapsfiltratiesystemen. Voor een eentrapsfiltratie liggen de kosten lager. In het geval van omgekeerde osmose beginnen de prijzen vanaf 250 000 euro.

 

Referenties

FBT - Federatie van de Belgische Textielverzorging (2008). De propere helden van de medische wereld. Textielverzorging, 62 juni, 101-104.

Infomil (2001). Informatieblad textielreiniging - R17 Regelgeving. InfoMil, Den Haag.

Persoonlijke communicatie S. Verfaillie (2009), Ecolab NV


1De cijfers zijn afkomstig van het H.E.R.O. systeem van Ecolab NV

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischWaterverbruikAfvalwaterLuchtAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikChemicaliënGlobaal - milieuEconomisch
Hergebruik water bij wastunnels na microfiltratievgtg
Hergebruik water bij wastunnels na ultrafiltratievgtg
Hergebruik water bij wastunnels na ROvgtg
  • Legende
  • ++
    Zeer positief effect
  • +
    Positief effect
  • 0/+
    Mogelijk positief effect
  • +/-
    Enerzijds negatief, anderzijds positief effect
  • 0/-
    Mogelijk negatief effect
  • -
    Negatief effect
  • --
    Zeer negatief effect

1 De investeringen (kosten) gaan gepaard met besparingen van water en energie (baten). De terugverdientijd is afhankelijk van de grootte van de installatie.

2 De investeringen (kosten) gaan gepaard met besparingen van water en energie (baten). De terugverdientijd is afhankelijk van de grootte van de installatie.

3 De investeringen (kosten) gaan gepaard met besparingen van water en energie (baten). De terugverdientijd is afhankelijk van de grootte van de installatie.