Opstellen van energiebalans / uitvoeren van een energieaudit
bespreking techniek
Een hulpmiddel om inzicht te krijgen in het energieverbruik bij het uitvoeren van een milieu-audit, is het opstellen van een energiebalans. Informatie die vereist is bij het opstellen van een energiebalans:
stap 1 : verzamelen van informatie met betrekking tot het energieverbruik (b.v. op basis van facturen, metingen, over periode van minimaal 1 jaar)
stap 2 : inventariseren van verbruikers:
- algemeen: b.v. stalverlichting, waterpomp, aanmaak warm water
- specifiek pluimveehouderij: b.v. automatische voedering, bandbeluchting, koeling opslagruimte eieren
stap 3 : verbruiken berekenen
stap 4 : berekende verbruiken vergelijken met b.v. data van andere bedrijven, normen, onderzoeksresultaten
stap 5: in kaart brengen/toepassen van energiereducerende maatregelen (concrete voorbeelden)
technische haalbaarheid
In het kader van een ALT-demonstratieproject in een samenwerking tussen de Provinciaal Centrum voor Landbouw en Milieu vzw (Proclam) en Electrabel werd op een 18-tal melkveebedrijven een energiescan uitgevoerd, waarbij gebruik gemaakt werd van concrete checklijsten. Volgens expertinschatting is het uitvoeren van een energie-audit en het opstellen van een energiebalans technisch haalbaar voor alle veeteeltbedrijven.
milieu-impact
Een goed zicht hebben op het energieverbruik leidt tot een efficiënt energieverbruik.
economische haalbaarheid
Het uitvoeren van een energie-audit en het opstellen van een energiebalans vergt voornamelijk arbeid en kennisverwerving maar is volgens expertinschatting economisch haalbaar voor alle veeteeltbedrijven.
referentie in BREF
Zie BREF intensieve veeteelt (Intensive rearing of poultry and pigs, 2003) paragrafen 4.1.4, 4.4, 5.1 en 5.2.4
Deze techniek maakt in de BREF onderdeel uit van de techniek “Regelmatige controle van het watergebruik, het energieverbruik, de hoeveelheden veevoer, het geproduceerde afval en de op het land gebrachte kunstmest en dierlijke mest voorzien”.
Milieuvriendelijke techniek | Technische aspecten | Milieuaspecten | BBT | ||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Bewezen | Interne veiligheid | Kwaliteit | Globaal - technisch | Waterverbruik | Afvalwater | Emissies van nutriënten | Stof en geur | Afval | Energie - elektriciteitsverbruik | Chemicaliën | Geluid en trillingen | Globaal - milieu | Economisch |
Opstellen van energiebalans / uitvoeren van een energieaudit | + | 0 | 0 | + | 0 | 0 | + | 0 | 0 | + | 0 | 0 | + | - | Ja 1 |
- Legende
- +Positief effect
- -Negatief effect
- --Zeer negatief effect
- -/?Mogelijk negatief effect
- +/-Enerzijds negatief, anderzijds positief effect
1 In nieuwe en bestaande installaties