voorbehandeling
Mogelijke voorbehandelingstechnieken voor de inputstromen zijn:
- mechanisch: ontpakken (gebeurt mogelijk extern), verkleinen [1], ontdoen van verontreinigingen, scheiden, …
- biologisch: enzymatisch [2], …
- thermisch: hygiënisatie [3] (pasteuriseren [4], steriliseren [5]), verpompbaar maken, …
- chemisch: pH-correctie, strippen, …
Meestal bestaat de voorbereiding van de inputstromen uit een combinatie van de opgesomde technieken.
Voorbereiding heeft veelal de bedoeling om tot een homogene inputmix te komen. In het geval van een homogene inputmix kan de verpompbaarheid en de menging van de input verbeterd worden. Ook de afbraaksnelheid en de belasting ter hoogte van de vergister kan verhoogd worden.
Opmerking
Indien hygiënisatie ter hoogte de inputmix wordt toegepast, kunnen er zich mogelijk technische problemen voordoen (temperatuursbehandeling ontoereikend), bv. in het geval van
- niet homogeen mengsel;
- te grote deeltjes[6];
- kleverige brij.
[1] Verkleinen kan verplicht zijn voor inputstromen die vallen onder Verordening 1069/2009. Verkleinen van inputstromen heeft als voordeel dat tijdens de eigenlijke vergistingsstap meer biogas wordt vrijgezet en de vorming van drijflagen beperkt wordt.
[2] Eventueel worden bij het inkuilen additieven (=biologische behandeling) toegevoegd met als doel om de biogasopbrengst ter hoogte van de (mest)covergistingsinstallatie te verhogen.
[3] Hygiënisatie dient niet noodzakelijk tijdens de voorbehandelingsstap uitgevoerd te worden. Hygiënisatie kan ook ter hoogte van de digestaatbehandelingsstap (op het ruwe digestaat of op de digestaatfracties na scheiding) worden toegepast.
[4] Van toepassing op bepaalde dierlijke bijproducten die vallen onder de Europese Verordening (EG) nr. 1069/2009 (vervanging van de Europese Verordening (EG) nr. 1774/200).
[5] Van toepassing op bepaalde dierlijke bijproducten die vallen onder de Europese Verordening (EG) nr. 1069/2009 (vervanging van de Europese Verordening (EG) nr. 1774/200).
[6] De norm is 12 mm.