Voorbereiding

Procesbeschrijving

De voorbereidingsstap bij (mest)covergisting bestaat o.a. uit aanvoer, opslag, voorbehandeling en menging van de verschillende inputstromen.

Naast mest, worden als input voor vergistingsinstallaties energiegewassen en organisch-biologische afvalstromen (OBA) aangewend. In functie van de afzetopties van het digestaat, kunnen (combinaties van) verschillende inputstromen ingezet worden. Deze inputstromen kunnen afkomstig zijn van de landbouw of de industrie of het kan gaan om intergemeentelijk afval. Een niet-limitatieve lijst van organisch-biologische afvalstromen uit verschillende sectoren, die in aanmerking komen als input in vergistingsinstallaties zijn terug te vinden op de website van Biogas-E (www.biogas-e.be). Enkele voorbeelden zijn:

-   afkomstig van de landbouw: mest, energiegewassen, oogstresten, …

-   afkomstig van de voedingsindustrie: voedingsmiddelen ongeschikt voor consumptie, productresten uit de voedings- en drankenindustrie, gerstekorrels, gistresten, vet, maag- en darminhoud, slachtafval, notenpellen, vinasse, melasse, bleekaarde, (zuiverings)slib[1] met zeer weinig zware metalen, ...

-   intergemeentelijk afval: bermmaaisel, …

Milieu-impact

Tijdens de voorbereidingsstap is er een reëel risico op geurhinder. Voornamelijk opslag maar ook aanvoer en behandeling van de inputstromen (bv. organische oorsprong, dierlijke oorsprong) kunnen geuremissies met zich meebrengen. Daarnaast kunnen emissies van o.a. stof, NH3 en H2 voorkomen. Verder vergen een aantal voorbereidingsactiviteiten (bv. pompen, mengers, verkleiners) energie. Ook geluid (als gevolg van procesvoering en transportbewegingen) is een belangrijk milieuaspect tijdens de voorbereidingsstap. Een mobiliteitsprobleem kan optreden, zeker voor grote (mest)covergistingsinstallaties in agrarisch gebied (aantal transportbewegingen en wegeninfrastructuur die niet voorzien is op zware vrachtwagens). Mogelijk kan verontreiniging naar de bodem of het water optreden, bijvoorbeeld in het geval van morsen, overvullen of uitloging vanuit de opslag. Om de inputmix op een juist vochtgehalte te brengen wordt in bepaalde gevallen gebruik gemaakt van water in deze processtap.

 


[1] Slibvergistingsinstallaties komen aan bod in de BBT-studie slibverwerking (Huybrechts D. et  al., 2001).