Good housekeeping koeling

Beschrijving techniek

Volgende maatregelen worden gezien als good housekeeping:

  • Warmtebronnen in te koelen ruimten minimaliseren of verwijderen (bv. Verlichting koppelen aan aanwezigheid detectoren).
  • Beperken van de verliezen via de deuren (en kieren) (terugverdientijd tussen 2 en 10 jaar):
    • verkleinen van de deuropeningen;
    • met transportband door de deur i.p.v. met vorkheftruck;
    • automatisch systeem voor het sluiten van de deuren;
    • gordijnen;
    • snelsluitdeuren;
    • luchtgordijnen.
  • Koelruimtes verkleinen, wanneer er variaties zijn in stock en productie. Dit kan door het plaatsten van flexibele tussenwanden.
  • Beter isoleren van de ruimtes.
  • Ventilatoren van de verdamper uitschakelen wanneer de compressor uit staat bij vriescellen. (Bij koelcellen kan dit leiden tot een slechte temperatuursverdeling)
  • Condensor en andere onderdelen schoon houden.
  • Ontdooicyclus optimaliseren (eventueel automatiseren).

Toepasbaarheid

Good housekeeping kan in alle bedrijven. De precieze keuze voor technieken hangt af van de bedrijfseigen situatie.

Milieuvoordeel

Beperken van de koudevraag.

Financiële aspecten

De financiële impact van de investeringen is beperkt.

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischWaterverbruikAfvalwaterStof en geurAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikChemicaliënImpact op de ketenGlobaal - milieuEconomisch
Goodhouse keeping koelingJa
  • Legende
  • ++
    Zeer positief effect
  • +
    Positief effect
  • 0/+
    Mogelijk positief effect
  • +/-
    Enerzijds negatief, anderzijds positief effect
  • 0/-
    Mogelijk negatief effect
  • -
    Negatief effect
  • -/--
    Negatief tot zeer negatief effect
  • --
    Zeer negatief effect
  • Geen uitspraak mogelijk op basis van de studie