Paralleltrommel met hetegasgenerator

Beschrijving

Bij gebruik van een hetegasgenerator is er sprake van een indirecte verwarming van het granulaat in de paralleltrommel, omdat de brander met de verbrandingskamer zich buiten de droogtrommel bevindt. In deze externe verbrandingskamer worden hete verbrandingsgassen gecreëerd door de verbranding van een brandstof. Deze hete gassen worden, na menging met koelere gerecirculeerde lucht vanuit het einde van de paralleltrommel, ingebracht in de paralleltrommel (op dezelfde plaats als in een gewone paralleltrommel). De opwarming van de granulaten in de paralleltrommel gebeurt dan enkel via convectie van energie uit de warme verbrandingsgassen. Er is geen bijdrage meer van de straling vanuit de hete vlam, vermits die zich in de verbrandingskamer bevindt. Dit is meteen ook het nadeel van dit systeem: de warmteoverdracht gebeurt veel trager dan in het conventionele systeem. Bijgevolg moet de droogtrommel een grotere lengte hebben (1 of 2 meter), om hetzelfde rendement te kunnen blijven behouden. Dit maakt dat het niet eenvoudig is om een bestaande droogtrommel om te bouwen tot dit systeem met hetegasgenerator.

Een groot voordeel van de indirecte verwarming is dat de verbrandingskamer, die zich extern van de paralleldroogtrommel bevindt, niet meer gestoord kan worden door het ronddraaiend asfaltgranulaat in de droogtrommel. Hierdoor verloopt het verbrandingsproces in betere omstandigheden en is het beter controleerbaar. Verder heeft ook de recirculatie van de afgassen van de paralleltrommel enkele voordelen: deze koelere gasstroom verlaagt de temperatuur van het gegenereerde gas. Door een goede regeling van deze menging kan een meer constante temperatuur in de gasstroom gehandhaafd blijven (tussen 500 en 800 °C), waardoor het proces beter beheersbaar is. Door de recirculatie van de afgassen, kan ook een naverbranding van deze afgassen optreden, waardoor minder onverbrande stoffen geëmitteerd worden. Hiermee is meteen ook een goede afscherming van het asfaltgranulaat van de hete vlam gerealiseerd, vermits de vlam zich niet meer in de paralleltrommel bevindt. Door de lagere temperatuur van de lucht wordt ook het brandgevaar in de trommel sterk verminderd.

Toepasbaarheid

Systemen met een hetegasgenerator worden geplaatst omwille van het verlaagde brandgevaar, omdat een hogere graad van recycling mogelijk is of omdat met dit systeem beter aan de milieuvoorschriften voor de afgassen kan voldaan worden.

Deze verbeterde techniek werd door een paar constructeurs reeds voorgesteld in 1984, maar er werden niet veel systemen verkocht. De reden zou zijn dat met het conventionele systeem ook goede resultaten gehaald werden, zonder een hogere prijs te moeten betalen. Momenteel zijn er geen asfaltcentrales in Vlaanderen die deze techniek toepassen.

Milieuaspecten

Vermijden van VOS- en geur-emissies.

Financiële aspecten

De kostprijs voor dit systeem van warme asfaltrecycling met de indirecte verwarming met hetegasgenerator is ongeveer 75.000 € duurder dan een conventionele paralleltrommel (voor een gemiddelde asfaltcentrale ~450.000 €).

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischMateriaalAfvalwaterLuchtBodemStof en geurAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikGeluid en trillingenGlobaal - milieuEconomisch
Paralleltrommel met hetegasgeneratorNee
  • Legende
  • +
    Positief effect
  • 0/+
    Soms geen, soms positief effect
  • 0
    Geen/verwaarloosbaar effect
  • -/0
    Soms negatief, soms geen effect
  • -
    Negatief effect