Voorzien van waterstofgasdetectiesystemen

Beschrijving

Om de verspreiding van vrijgezette stoffen te beperken, is het van uitermate belang om zo vroeg mogelijk lekken te detecteren en op een gepaste manier in te grijpen. Als detectie wordt vertraagd, zal het risico van het optreden van een ernstig ongeval toenemen, terwijl de decontaminatie van de behuizing complexer wordt omdat het getroffen gebied uitgebreid wordt. Wanneer de sensoren het lek vroegtijdig detecteren, zal waterstofontluchting sneller en effectiever zijn. Een waterstoflek kan doorgaans gedetecteerd worden met een warmtebeeldcamera of via stationaire gasdetectie. Een bijkomstige methode is om interne leidingdrukken en/of stromen te monitoren en een signaal te geven bij veranderingen (=softwarematige detectie). Gasdetectie voor waterstof in open lucht of op plaatsen waar geen ophoping mogelijk is, is weinig effectief. Dit komt omdat waterstof zeer vluchtig is en de gemeten concentratie nooit voldoende hoog zal worden om een alarm te doen afgaan. Hierdoor is dit ook geen gangbare praktijk, en verwijzen we naar alternatieven zoals een vlamdetector op deze locaties. Indien waterstof zich in een gesloten gebouw of container bevindt (m.a.w. een locatie met een plafond zodat waterstof kan ophopen) is gasdetectie wel aanbevolen.

Doorgaans voldoet het detectiesysteem aan volgende eisen:

  • zodanig is opgesteld dat eenvoudige controle op de werking mogelijk is.
  • gekoppeld is met de ESD-voorziening, zodat de afsluiters, bij activering, te allen tijde in de veilige stand worden gezet, en een storingsalarm wordt gegenereerd.
  • aanwezigheid van een schema waarop de lokaties van de detectoren te zien zijn
     

Er is minimaal één gasdetector aanwezig in de afleverzuil, en minimaal één per gesloten ruimte.

Deze sensoren zijn doorgaans zodanig geprogrammeerd dat er een automatische voorwaarschuwing naar de beheerder van de installatie gaat bij 10% LEL, en dat het noodstopcircuit (ESD-voorziening) wordt geactiveerd bij 20% LEL.

De detectie zorgt ervoor dat er geen brandbaar mengsel wordt gevormd, en kan dus bijvoorbeeld een ventilator (EX-proof) activeren of een hoofdafsluiter laten sluiten. (PGS35, 2015)

Inspectie en onderhoud:

Als preventieve maatregel om lekken te voorkomen, is het mogelijk om bijvoorbeeld door verkleuring van de laklaag op een leiding toekomstige lekken op te sporen en op tijd de leidingen te vervangen. De gasdetectoren ondergaan doorgaans ook inspectie en onderhoud. Zo wordt een periodieke test van de gasdetectoren maandelijks (richtfrequentie) uitgevoerd, en zal de calibratie van de meetkoppen volgens de voorschriften van de fabrikant doorgaans om de 6 maanden plaatsvinden (als richtfrequentie). Daarnaast zal er jaarlijks een test van de acties gekoppeld aan de gasdetectie plaatsvinden en opgenomen in een onderhoudsprogramma. Tenslotte wordt de calibratie van de meetkoppen opgenomen in een onderhoudsprogramma.

Toepasbaarheid

Een waterstoflekdetectiesysteem kan makkelijk inline geïnstalleerd worden en is algemeen toepasbaar.

Voordeel voor milieu/veiligheidsniveau

Een lekdetectiesysteem is een maatregel om de verspreiding van vrijgezette stoffen te beheersen (VF4) als gevolg van de consequenties van processtoringen (VF1) en degradatie van omhullingen (VF2). Deze maatregel zorgt ervoor dat er geen brandbaar mengsel wordt gevormd en dus minimaliseert het risico tot onsteking.

Financiële aspecten

De kostprijs van een waterstof lekdetectiesysteem is ca. € 5.500 (Leak Control Benelux, 2016). Afhankelijk van de detectielimiet van het apparaat kan dit bedrag lichtjes verschillen.

 

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischLuchtEnergie - rendementGeluid en trillingenOverigeGlobaal - milieuExterne veiligheidEconomisch
Voorzien van waterstofgasdetectiesystemenJa
  • Legende