Gebruik van een doorstroombegrenzer, terugslagklep, of inbloksysteem bij flexibele slangen

Beschrijving

Om de hoeveelheid waterstof die vrijkomt bij een ongeval met een flexibele slang te beperken, kunnen verschillende veiligheidsmaatregelen worden voorzien. De losinstallatie kan worden uitgerust met een doorstroombegrenzer stroomopwaarts van de slang, een terugslagklep stroomafwaarts van de slang en/of een noodstop- of inbloksysteem dat bij activatie op afstand bedienbare afsluiters aan beide zijden van de slang dichtstuurt.

Doorstroombegrenzer:

Een doorstroombegrenzer is een klep die via een ingebouwd mechanisme automatisch sluit wanneer het doorstroomdebiet een ingestelde waarde overschrijdt. Deze wordt meestal stroomopwaarts van een flexibele slang geplaatst om een omvangrijke vrijzetting bij het falen van de slang te vermijden.

Terugslagklep:

Het plaatsen van een terugslagklep zo dicht mogelijk bij de opslagtank of ter hoogte van een aansluitpunt van een flexibele los- of koppelslang is een veelgebruikte veiligheidsmaatregel om een omvangrijke vrijzetting vanuit een stroomafwaarts gelegen opslagbuffer bij het falen van de slang te vermijden.

Inbloksysteem:

Het effect van een inbloksysteem bestaat erin dat een incidentele vrijzetting ter hoogte van de slang na een zekere tijd volledig wordt gestopt door het sluiten van de aanwezige inblokafsluiters aan beide zijden van de slang. Een inbloksysteem kan zowel automatisch (door een gasdetectiesysteem of manueel (door het ingrijpen van een deskundig persoon) worden geactiveerd door het inschakelen van het noodstopsysteem. Door het in werking treden van een inbloksysteem bij een incidentele vrijzetting van een zeer licht ontvlambaar gas in openlucht, wordt de omvang en de aanwezigheidsduur van de brandbare wolk die zich vormt in de omgeving gereduceerd. Echter, bij een vrijzetting van waterstof onder hoge druk bereikt de gevormde brandbare wolk reeds na enkele seconden zijn maximale omvang (steady state), waardoor het positieve effect van een inbloksysteem in de QRA enkel zichtbaar is met een reactietijd van enkele seconden. (M-Tech, 2020)

Toepasbaarheid

Het gebruik van één van deze technieken bij flexibele slangen is algemeen toepasbaar, met uitzondering van de verdeelzuilen. Een doorstroombegrenzer bij de verdeelzuil wordt niet als beste techniek geacht omdat het beperken van de flow de vultijd van een voertuig vergroot. Een alternatieve veiligheidsvoorziening voor de verdeelzuilen is een breekkoppeling of equivalent.

Voordeel voor milieu/veiligheidsniveau

Deze maatregel zorgt ervoor dat wanneer er een lek of een breuk ontstaat bij een flexibele slang de hoeveelheid waterstof die vrijkomt beperkt wordt. Bovendien is het effect op de interne scheidingsafstanden zeer significant.

Financiële aspecten

Individuele kostprijzen zijn op dit moment niet bekend; meestal zit deze veiligheidsmaatregel reeds geïntegreerd in de installatieonderdelen.

 

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischLuchtEnergie - rendementGeluid en trillingenOverigeGlobaal - milieuExterne veiligheidEconomisch
Gebruik van een doorstroombegrenzer, terugslagklep, of inbloksysteem bij flexibele slangenJa
  • Legende