Voorzien van breekkoppelingen in de verdeelslangen

Beschrijving

Een breekkoppeling, ook wel ‘breakaway’ genoemd, is een voorziening die de waterstofstroom automatisch onderbreekt bij een situatie waarin het getankte voertuig wegrijdt, terwijl de afleverslang nog is aangekoppeld.

De breekkoppeling wordt verwacht aan volgende eigenschappen te voldoen:

  • De elektrische weerstand tussen de delen van de losbreekkoppeling in gekoppelde toestand is < 1.000 Ohm
  • De trekkracht om de breekkoppeling te activeren is maximaal 500 N (50 kg) bedragen. De minimale trekkracht bedraagt 250 N (25 kg).
  • De vulslang en de slangverbindingen hebben een minimale treksterkte in de lengterichting van 3x de verbreekkracht van de breekkoppeling
  • Indien de breekkoppeling is verbroken, dient deze voorziening uitsluitend weer gekoppeld te worden door hiervoor aangewezen en opgeleid personeel (PGS 35).

Naast de aanwezigheid van een breekkoppeling in de verdeelslangen, beschikken alle waterstof voertuigen over een wegrijbeveiliging. Dat wil zeggen dat het wegrijden met een slang al niet mogelijk is: het voertuig start niet als het tankklepje open staat.

Toepasbaarheid

Deze maatregel is toepasbaar op alle soorten waterstoftankstations, en op beide afleverdrukken (350 en 700 bar). Figuur 39 toont een breekkoppeling apparaat dat langs het station is geplaatst om te voorkomen dat de verdeelslang scheurt wanneer een tankend voertuig plots wegrijdt zonder los te koppelen.

Figuur 39: Breekkoppeling apparaat om te voorkomen dat de verdeelslang scheurt wanneer een tankend voertuig plots wegrijdt (NFPA, 2018)

Voordeel voor milieu/veiligheidsniveau

Het voorzien van breekkoppelingen in de verdeelslangen is erop gericht om in te grijpen bij een menselijke fout wanneer het tankende voertuig wegrijdt zonder de verdeelslang los te koppelen. Deze zorgt ervoor dat accidenteel vrijgezette hoeveelheden waterstof worden beperkt.

Financiële aspecten

Een breekkoppeling heeft een beperkte kost (ca. 100 €/stuk) (Mercury News, 2016).

 

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischLuchtEnergie - rendementGeluid en trillingenOverigeGlobaal - milieuExterne veiligheidEconomisch
Voorzien van breekkoppelingen in de verdeelslangenJa
  • Legende