Assistentiesystemen voor wielladers, graafmachines en trucks

Beschrijving

Assistentiesystemen helpen operatoren van wielladers en kranen bij het uitvoeren van hun taken door monitoring van bandenspanning, bewegingen op het terrein en het laden of opscheppen met behulp van ingebouwde systemen. Hierdoor kan een efficiëntere werking tot stand komen wat kan leiden tot een verminderd brandstofverbruik. Daarnaast dragen deze systemen ook bij aan de veiligheid met onder andere achteruitrijdetectiesystemen en -camera’s en rem-assistentie. Bovendien zorgen deze assistentiesystemen met hun dataverzameling en GPS-registratie voor informatieverzameling op het vlak van bewegingen op het terrein waardoor terreinindeling en werkorganisatie kan worden geoptimaliseerd.

Toepasbaarheid

Assistentiesystemen zijn sinds enkele jaren geïntroduceerd en nog in volle ontwikkeling. Zo zijn er reeds assistentiesystemen voor wielladers, graafmachines en laadtrucks op de markt (Volvo, Liebherr)[1].

Milieu-aspect

Door assistentiesystemen worden emissies van verbrandingsgassen vermeden of gereduceerd. Door efficiëntere beweging op het terrein is er ook enige stofbeheersing en energiebesparing.

Financiële aspecten

Beperkte kosten op totale investering bij aankoop van bouwmachine of truck.

 

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischWaterverbruikAfvalwaterLuchtAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikGeluid en trillingenImpact op de ketenGlobaal - milieuEconomisch
Assistentiesystemen voor wielladers, graafmachines en trucksJa
  • Legende