Gebruik maken van zo vers mogelijk inputmateriaal om de biogasproductie te maximaliseren

Beschrijving techniek

Installaties die enkel mest vergisten komen anno 2010 praktisch niet meer voor in Vlaanderen. Toevoeging van energiegewassen en/of organisch-biologische afvalstromen in (mest)covergistingsinstallaties zijn bedoeld om de biogasopbrengst te verhogen. Het is dus belangrijk om tot een goede biogasopbrengst te komen om zoveel mogelijk energierijke inputstromen aan te trekken (zie ook overige - Bedrijfsvoering van de (mest)covergistingsinstallatie optimaliseren).

Daarnaast kan de hoeveelheid biogas die vrijkomt in een (mest)covergistingsinstallatie gemaximaliseerd worden door gebruik te maken van zo vers mogelijk (energierijk) inputmateriaal.

Een goede productieplanning alsook goede afspraken met stroomopwaartse leveranciers (bv. landbouwers, leveranciers van grond- en hulpstoffen, transporteurs) inzake o.a. de samenstelling (bv. minimale drogestofgehalte[1]) en de kwaliteit (geen chemische, fysische en (micro)biologische verontreinigingen) van de inputstromen en de timing van aanvoer is hierbij onontbeerlijk.

Indien inputstromen lokaal opgeslagen dienen te worden alvorens in de vergistingsinstallatie in te brengen, dient deze opslag in optimale omstandigheden te gebeuren gedurende een zo kort mogelijke periode (zie ook Lucht/geur/stof - Opslag van inputstromen, tussenproducten en eindproducten optimaliseren).

Technische haalbaarheid

Deze maatregel is technisch haalbaar voor alle (mest)covergistingsinstallaties mits een goede planning, optimale opslag en op voorwaarde dat de nodige afspraken gemaakt worden met stroomopwaartse leveranciers.

Milieu-impact

Door gebruik te maken van zo vers mogelijk (energierijk) inputmateriaal kan de hoeveelheid geproduceerd biogas gemaximaliseerd worden. Zo kan bijvoorbeeld verse varkensdrijfmest recht uit de stal 2 keer meer biogas opbrengen in vergelijking met mest van enkele maanden oud. Daarnaast kan geurhinder beperkt worden, alsook emissies naar de lucht (minder ongecontroleerde verliezen tijdens de opslag van o.a. ammoniak, methaan en CO2). Verder kan door toepassing van deze maatregel ook de hoeveelheid afval beperkt worden.

Economische haalbaarheid

Wanneer alle inputmateriaal vers moet zijn, neemt mogelijk het aantal transportbewegingen toe (met toenemende kosten). Uit de praktijk blijkt immers dat bedrijven die OBA afzetten naar vergistingsinstallaties, veelal geneigd zijn om te wachten op volle vrachten eer ze gaan rijden. Ook voor wat betreft de energiegewassen is de beschikbaarheid van vers materiaal functie van de oogsttijd (beperkte periode).

Het toepassen van deze maategel brengt dus mogelijk een kostenverhoging (transport) met zich mee, bv. indien men voor de aanvoer van het inputmateriaal afhankelijk is van derden. Specifiek voor ingevoerde mest kan ook opgemerkt worden dat geregelde mestafzet door het jaar de opslagkosten voor mest voor de veehouder beperkt en dus eerder kostenbesparend is. Globaal genomen wordt deze maatregel beschouwd als economisch haalbaar voor alle (mest)covergistingsinstallaties.

 


[1] Ter voorkoming van rotting en ten behoeve van een maximale valorisatie van de energie-inhoud.

 

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischWaterverbruikAfvalwaterBodemStof en geurAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikChemicaliënGeluid en trillingenGlobaal - milieuEconomisch
Gebruik maken van zo vers mogelijk inputmateriaal om de biogasproductie te maximaliserenJa
  • Legende
  • +
    Positief effect
  • 0/+
    Soms geen, soms positief effect
  • 0
    Geen/verwaarloosbaar effect
  • -/0
    Soms negatief, soms geen effect
  • -
    Negatief effect

1 Mits een goede productieplanning, een optimale opslag (zie ook kandidaat-BBT ‘Opslag van inputstromen, tussenproducten en eindproducten optimaliseren’) en op voorwaarde dat de nodige afspraken gemaakt worden met stroomafwaartse leveranciers.