Opmaken van een geurbeheersplan

Beschrijving

Deze maatregel, het ‘opmaken van een geurbeheersplan’ hangt nauw samen met organisatorische maatregelen zoals ‘communicatie naar omwonenden’ (paragraaf 4.4.1) en ‘opmaken en up-to-date houden van een klachtenregister’ (paragraaf 4.4.2), en op technisch vlak met alle maatregelen die genomen kunnen worden om de emissies van VOS te reduceren (paragrafen 4.3.11 tot 4.3.29). In een geurbeheersplan dient de oprichting voorzien te zijn van een contactpunt voor klachten van omwonenden. Bovendien moet de uitbater communiceren over de genomen maatregelen en uitgevoerde studies, via bv. een jaarlijkse infovergadering met de buurtbewoners.

Als onderdeel van dit geurbeheersplan kan een jaarlijkse ‘snuffelmeetcampagne’ georganiseerd worden, waarbij minstens twaalf metingen per jaar worden uitgevoerd door minstens twee snuffelaars (toestellen of daartoe opgeleide mensen). Daarnaast kunnen ook (half)jaarlijks metingen worden uitgevoerd op rook- en tracergas op de paralleltrommel en menger. Tenslotte is het ook mogelijk om via immissiemeetcampagnes de uitstoot van aromaten en benzeen te registreren. (Nieuwsblad.be, 2021)

Toepasbaarheid

Deze maatregel is algemeen toepasbaar en wordt ook regelmatig opgelegd via de bijzondere vergunningsvoorwaarden.

Milieuvoordeel

De hinderervaring in de omgeving van de asfaltcentrale wordt beperkt door informatie over deze activiteiten te verspreiden.

Financiële aspecten

Deze maatregel heeft een verwaarloosbare kost t.o.v. het milieuvoordeel (minder klachten ontvangen). Op de lange termijn kan deze maatregel kostenbesparend werken (zie ook paragraaf 4.4.1).

 

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischMateriaalAfvalwaterLuchtBodemGeurAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikGeluidImpact op de ketenGlobaal - milieuEconomisch
Opmaken van een geurbeheersplanvgtg 2
  • Legende

1 Deze maatregel kan op de lange termijn wel kostenbesparend werken (vermijden van bezwaren op de (her)vergunning, herhaaldelijke overleggen met buurtcomités, mogelijke rechtszaken, enz.). Deze kostenbesparing is echter moeilijk kwantificeerbaar.

2 Deze maatregel kan geïmplementeerd worden indien er sprake is van aanhoudende hinder.