Verhoogd emissiepunt (schoorsteen)

Beschrijving

Het afzuigen van de gassen aan de bron en de dispersie in de atmosfeer via een hoge schoorsteen kan de geurimmissie die in de omgeving wordt waargenomen, verminderen. Deze maatregel heeft wel een effect op de geurwaarneming in de omgeving maar verandert niets aan de emissie zelf. De Nederlandse emissierichtlijn voorziet een schoorsteenhoogte van 20 m voor de productie van nieuw asfalt en van 30 m voor het warm recycleren van asfalt.

Toepasbaarheid

Een schoorsteen is een integraal deel van een asfaltcentrale. Bij geurklachten kan een verhoging worden aanbevolen.

Milieuaspecten

Het verhogen van de schoorsteen kan de verspreiding van de geur veroorzakende stoffen verbeteren. Het positieve milieuaspect is echter afhankelijk van de meteorologische condities. Bij ongunstig weer, waarbij er weinig dispersie van de rookpluim optreedt, kan een verhoogd emissiepunt slechts leiden tot de verplaatsing van de hinder naar een dorp verderop.

Financiële aspecten

Het kostenniveau van deze maatregel is afhankelijk van de hoogte van de schoorsteen.

Bronnen

(Leyssens, Verstappen, & Huybrechts, 2013)

 

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischMateriaalAfvalwaterLuchtBodemGeurAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikGeluidImpact op de ketenGlobaal - milieuEconomisch
Verhoogd emissiepunt (schoorsteen)vgtg 2
  • Legende

1 Het positieve effect op de geurhinder is echter afhankelijk van de meteorologische condities. Bij ongunstig weer, waarbij er weinig dispersie van de rookpluim optreedt, kan een verhoogd emissiepunt slechts leiden tot de verplaatsing van de hinder naar een dorp verderop.

2 Deze maatregel kan geïmplementeerd worden indien er sprake is van aanhoudende hinder.