Sorteren

Beschrijving

Bij het sorteren worden verschillende fracties van elkaar gescheiden op basis van vorm, grootte, gewicht en kleur. Het sorteren op basis van grootte en gewicht is van belang voor verdere verwerking: hitte behandelingen zijn bv. afhankelijk van de grootte van de AGF. Tijdens het sorteren wordt ook het ongewenst materiaal zoals stenen, bladgroen en on- of overrijpe vruchten verwijderd.

Sorteren op basis van gewicht vraagt veel accuratere apparatuur en wordt enkel toegepast voor producten met een hoge toegevoegde waarde.

Bij sommige groenten en fruit (bv. erwten, bonen,…) wordt deze stap voorafgegaan door het verwijderen van het omhulsel (peul, schaal,...) of het ontstelen van het gewas.

Aardappelen worden doorheen een zoutbad (zoutconcentratie 1,06 g/l) geleid om op basis van het soortelijk gewicht goede en glazen aardappelen te scheiden. De aardappelverwerkende bedrijven voeren deze stap enkel in het begin van het seizoen uit, wanneer de aardappelen rechtstreeks van het veld aangeleverd worden. Later op het seizoen worden er aardappelen uit stock aangeleverd. Glazen aardappelen worden voor het stockeren reeds verwijderd.

Milieuaspecten

Bij het sorteren ontstaat een fractie niet bruikbaar groente- en fruitafval. Wanneer droge producten gesorteerd worden, kan dit leiden tot lokale stofhinder. Het elektrisch energieverbruik voor het sorteren wordt geschat op ≤ 20 kWhe/t diepvriesgroenten (Van Bael, 1998).

Bij het aflaten van het zoutbad (aardappelverwerkende industrie) komt water met een hoge concentratie NaCl (1,06 g/l) vrij.