Afstroom van meststappen uit kalverboxen en voorkomen/beperken in veeteeltbedrijven

Beschrijving

Bij de huisvesting van kalveren in kalverboxen of ligboxen buiten de stal wordt de geproduceerde mest voornamelijk opgevangen door het gebruikte strooisel. Om te vermijden dat mestsappen kunnen afstromen, moeten deze kalverboxen of ligboxen goed ingestrooid worden.

In de praktijk wordt bij neerslag toch af en toe nog afstromingen van mestsappen waargenomen. Daardoor is het aanbevolen om de kalverboxen niet in de buurt van opvangputjes en goten op het erf te plaatsen om te vermijden dat de mestsappen in de hemelwateropvang kunnen afstromen. Als alternatief kunnen eventuele afstroming van mestsappen bij neerslag opgevangen worden via afzonderlijke opvanggoten en afvoerleidingen die naar de mestkelder leiden. Deze opvanggoten worden geplaatst in de richting van de afvloeirichting van de verharding waarop de kalverboxen geplaatst zijn. Een andere mogelijkheid is om de kalverboxen onder een overkapping te plaatsen.

In een alternatieve uitvoering kunnen kalverboxen uitgerust zijn met een opvangbak onderaan de box waarin de mestsappen kunnen opgevangen worden. Op deze manier wordt vermeden dat mestsappen kunnen afstromen. Het is echter wel belangrijk dat deze opvangbakken tijdig worden uitgemest en gereinigd.

Technische haalbaarheid

Het instrooien van kalverboxen wordt momenteel algemeen toegepast op veehouderijen waar kalveren in kalverboxen worden gehuisvest. Het opvangen van mestsappen via opvanggoten en afvoerleidingen of het toepassen van alternatieve kalverboxen met een opvangbak is technisch haalbaar voor alle veehouderijen waar kalveren worden gehuisvest in kalverboxen, maar wordt momenteel slechts in beperkte mate toegepast omdat het een grondige aanpassing vraagt van de verharding. Bij de aanleg van een nieuw erf wordt dit opvangsysteem wel steeds voorzien. Door het voorzien van opvanggoten en afvoerleidingen op een specifieke locatie voor de kalverboxen wordt de plaats voor de kalverboxen vastgelegd. Hierdoor gaat het voordeel van de kalverboxen dat ze eenvoudig te verplaatsen zijn voor hygiëneoverwegingen of klimatologische redenen (andere windrichting winter/zomer, zon, schaduw, etc.) verloren (Departement Landbouw en Visserij, 2021).

Milieu-impact

Deze maatregel beperkt of voorkomt dat mestsappen kunnen afstromen uit kalverboxen waardoor verontreiniging van bodem en oppervlaktewater door mestsappen vermeden wordt. Bovendien voorkomt deze maatregel dat infecties van het jongvee via de afstromende mestsappen worden meegenomen naar de andere dieren wanneer er verkeer plaatsvindt over het vervuilde erf (zoals bijvoorbeeld via laarzen).

In het geval van de kalverboxen met een opvangbak is er nood aan regelmatig uitmesten en reiniging van deze opvangbak waardoor extra, met mest vervuild afvalwater ontstaat. Dit vereist het gebruik van extra water en eventueel reinigings- en ontsmettingsmiddelen. Deze maatregel heeft een impact op de keten indien er bijkomende opvang en afvoer naar de mestkelder is van afstromende mestsappen uit de kalverboxen. Deze extra hoeveelheid (verdunde) mest dient verwerkt of afgezet worden volgens de geldende wettelijke bepalingen.

Economische haalbaarheid

In eerste instantie vraagt het goed instrooien geen extra investerings- en werkingskosten. Het installeren van bijkomende afvoerleidingen voor mestsappen aan de kalverboxen zorgt voor een beperkte meerkost bij de aanleg van nieuwe verhardingen. Voor bestaande bedrijven kan deze techniek grote kosten met zich meebrengen door opbreekwerken, betonwerken en aanleggen van de opvanggoten en afvoerleidingen, waardoor dit niet steeds economisch haalbaar is.

Referenties

  • Broos, persoonlijke communicatie, 2021
  • CVBB, 2016
  • Departement Landbouw en Visserij, 2021
  • Input leden BC, 2021
  • VMM, 2016

 

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischWaterverbruikAfvalwaterLuchtBodemGeurAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikChemicaliënImpact op de ketenGlobaal - milieuEconomisch
Afstroom van mestsappen uit kalverboxen voorkomen/beperken in veeteeltbedrijvenJa
  • Legende

1 Het goed instrooien is technisch haalbaar voor alle veeteeltbedrijven. Het voorzien van een opvangsysteem voor mestsappen via opvanggoten, een overkapping of alternatieve kalverboxen met opvangbak is technische haalbaar voor nieuwe veeteeltbedrijven en bij grondige heraanleg van bestaande bedrijven. Voor bestaande bedrijven moet van geval tot geval beoordeeld worden welke uitvoeringsvormen technisch en/of economisch haalbaar zijn.