Gebruik van inkuilmiddelen en hulpstoffen bij inkuilen

Beschrijving

Bij de opslag van organisch materiaal of voeder kunnen bijkomende inkuilmiddelen en hulpstoffen gebruikt worden om sapverliezen te beperken. In eerste instantie kan een absorberende onderlaag gebruikt worden die er voor zorgt dat de perssappen en percolaatwater worden geabsorbeerd en bijgevolg in de kuil blijven. Hiervoor kunnen verschillende plantaardige materialen gebruikt worden (zie Technische Fiche 1). Ten slotte kunnen ook inkuilmiddelen toegevoegd worden om de conservering van het kuilvoer te bevorderen, en broei of schimmelvorming te voorkomen. Hierdoor wordt onrechtstreeks de afstroom van perssappen als gevolg van sapverliezen door broei of schimmelvorming voorkomen. Voor meer details en uitvoeringsvormen zie Technische fiche 1 in Bijlage 2.

Technische haalbaarheid

Deze maatregelen zijn algemeen toepasbaar bij zowel rijkuilen als sleufsilo’s op landbouwbedrijven en covergistingsinstallaties. Bovendien is het een flexibele techniek die al dan niet kan toegepast worden afhankelijk van het drogestofgehalte van het in te kuilen materiaal of de weersomstandigheden tijdens de inkuilperiode.

Het gebruik van een absorberende onderlaag wordt niet algemeen toegepast in Vlaanderen. Desalniettemin wordt bij de opslag van gras het inkuilen van meerdere snedes boven elkaar wel algemeen toegepast. Bij de opslag van maïs wordt er in sommige gevallen geopteerd voor een mengkuil waar naast maïs ook perspulp of aardappelsnippers worden toegevoegd. Wanneer er echter mengkuilen worden aangemaakt met materialen die een lager drogestofgehalte hebben dan de rest van de kuil (bv. voederbieten) heeft dit mogelijk een negatief effect op de vorming van perssappen (Latré et al., 2018).

Noot:

Het gebruik van een absorberende onderlaag werd enkel getest in landbouwbedrijven. Er is geen informatie over het toepassen van een absorberende onderlaag bij covergistingsinstallaties en of deze mee zou verwerkt kunnen worden in de installatie. Andere inkuilmiddelen kunnen verder wel toegepast worden bij dergelijke bedrijven.

Milieu-impact

Deze maatregel zorgt er voor dat perssappen en percolaatwater in de kuil blijven of dat de kans op perssapverliezen door broei verminderd worden. Hierdoor kan het afstromen van perssappen en percolaat water voorkomen/beperkt worden. Bij het toepassen van inkuilmiddelen en hulpstoffen worden extra grondstoffen toegevoegd aan de kuil. Bij het gebruik van een absorberende onderlaag zullen (indien deze niet te nat wordt) er minder perssappen in contact komen met de sleufsilo/kuilplaat. Hierdoor krijgen de zuren van de perssappen minder kans om het beton aan te tasten wat voor een langere levensduur van de sleufsilo/kuilplaat kan zorgen.

Inkuilmiddelen en hulpstoffen zijn vooral interessant wanneer de omstandigheden bij de oogst en het inkuilen minder optimaal zijn, zoals wanneer het te nat of te koud is. Indien de omstandigheden optimaal zijn (bijvoorbeeld door het inkuilen op het juiste oogstmoment onder droge omstandigheden en het terug afdekken van de kuil na uitkuilen) is de milieuwinst van het toepassen van een absorberende onderlaag eerder beperkt. Door het toepassen van deze techniek wordt er geen noemenswaardige impact verwacht in de keten.

Economische haalbaarheid

Het voordeel van het gebruik van een absorberende onderlaag is dat dit een flexibele, praktische en goedkope oplossing is om de afstroom van perssappen en percolaatwater te voorkomen. Het vergt een minimum aan extra investeringen en werkingskosten. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid van bijvoorbeeld stro nodig voor de onderlaag met een gemiddelde hoeveelheid van 1 ton per 500 ton snijmaïs. De kostprijs voor 1 ton gehakseld koolzaadstro ligt tussen de 220 en 350 euro (Baarda & Feenstra, 2012). Echter stro wordt door sommige landbouwers gebruikt om hun dieren bij te voeren. Daardoor is het gebruik van stro hier niet altijd een meerprijs en moet er niet noodzakelijk meer aangekocht/gebruikt worden doordat dit vanuit de onderlaag mee gevoerd kan worden. Het toepassen van een absorberende onderlaag tijdens het inkuilen vergt ongeveer een half uur tot een uur extra arbeid indien deze met de hand wordt aangelegd.

Het gebruik van andere inkuilmiddelen zoals starterculturen vergt de aankoop en gebruik van deze middelen. Het aanbrengen van deze middelen op het in te kuilen materiaal vergt niet veel extra arbeid.

Referenties

  • Baarda & Feenstra, 2012
  • Broos Water, 2011
  • Gebrehanna et al., 2014
  • Latré et al., 2014

 

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischWaterverbruikAfvalwaterLuchtBodemGeurAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikChemicaliënImpact op de ketenGlobaal - milieuEconomisch
Gebruik van inkuilmiddelen en hulpstoffen bij inkuilenvgtg 3
  • Legende

1 Er is geen informatie beschikbaar over het toepassen van een absorberende onderlaag bij covergistingsinstallaties en of deze mee zou verwerkt kunnen worden in deze installatie. Andere inkuilmiddelen kunnen wel toegepast worden bij dergelijke bedrijven.

2 Indien de omstandigheden tijdens de oogst en/of het inkuilen optimaal zijn, is de milieuwinst van het toepassen van een absorberende onderlaag eerder beperkt.

3 BBT indien de omstandigheden bij de oogst en/of het inkuilen minder optimaal zijn, zoals wanneer het te nat of te koud is.