Droge en verluchte opslagruimte voor hout voorzien (binnen of buiten)

Beschrijving

Bij systemen op hout is het essentieel om gebruik te maken van droog hout om de emissies te beperken. Het hout moet daarom voldoende drogen alvorens het als stookhout gebruikt wordt. Hiervoor wordt het hout best zodanig gestapeld dat er voldoende verluchting is om het hout te laten drogen op een locatie beschermd tegen de regen.  Een geschikte opslagplaats en methode kan de droogtijd van hout aanzienlijk verkorten. Met behulp van een houtvochtmeter kan de vochtigheid van het hout gemakkelijk gemeten worden. Het optimale vochtgehalte voor stukhout ligt tussen 10% en 20%. Volgens de website https://www.ecopedia.be/pagina/wanneer-mijn-hout-droog-genoeg-om-te-stoken is de vochtigheid van het hout best lager dan 15%.

Bij pellets wordt er een onderscheid gemaakt tussen de systemen die manueel per zak bijgevuld worden en de systemen met automatische aanvoer vanuit uit silo. Bij beide systemen moet er voldoende ruimte zijn voor enerzijds het droog opslaan van de zakken pellets en anderzijds voor installatie van een opslagsilo.

Toepasbaarheid

Er zijn geen technische beperkingen gekend buiten de aanwezigheid van voldoende ruimte.

Milieuvoordeel

Het stoken van droog hout draagt bij tot het bekomen van een optimale verbranding waardoor het rendement stijgt en de emissies dalen.

Financiële aspecten

De kosten voor het droog opslaan van hout variëren sterk in functie van de gekozen toepassing en reeds beschikbare ruimte. Een houtvochtmeter is beschikbaar vanaf 10 euro.

 

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischAfvalwaterStofGeurVOS+PAKCOAfvalEnergie - rendementEnergie - elektriciteitsverbruikGlobaal - milieuEconomisch
Droge en verluchte opslagruimte voor hout voorzien (binnen of buiten)Ja
  • Legende