Hittebehandeling tijdens het steriliseren of pasteuriseren van blik of glas
Zie ook paragraaf 4.2.8.1 van de BREF FDM (IPPCB, 2006).
Beschrijving techniek
De meeste AGF producten die in blik of glas verpakt worden, ondergaan vooraf een hittebehandeling (zie "Hittebehandeling"). Daarna worden ze afgevuld en gesteriliseerd. Indien mogelijk dient de eerste hittebehandeling beperkt of vermeden te worden.
Toepasbaarheid
Wijzigingen in het productieproces dienen weloverwogen te gebeuren. De eerste hittebehandeling heeft soms als doel het volume van de groenten of fruit te reduceren, zodat de verpakking beter gevuld kan worden.
Er dient ook rekening gehouden te worden met de grootte van de AGF: de tweede hittebehandeling moet immers indringen tot de kern van de AGF, zodat de producten veilig bewaard kunnen worden.
Milieuvoordeel
Beperken van het energieverbruik.
Financiële aspecten
Beperkte impact.
Milieuvriendelijke techniek | Technische aspecten | Milieuaspecten | BBT | ||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Bewezen | Algemeen toepasbaar | Interne veiligheid | Kwaliteit | Globaal - technisch | Waterverbruik | Afvalwater | Stof en geur | Afval | Energie - elektriciteitsverbruik | Chemicaliën | Impact op de keten | Globaal - milieu | Economisch |
Hittebehandeling tijdens het steriliseren of pasteuriseren van blik of glas | + | + | + | 0 | + | 0 | 0 | 0 | 0 | + | 0 | 0 | + | 0 | Ja |
- Legende
- ++Zeer positief effect
- +Positief effect
- 0/+Mogelijk positief effect
- +/-Enerzijds negatief, anderzijds positief effect
- 0/-Mogelijk negatief effect
- -Negatief effect
- -/--Negatief tot zeer negatief effect
- --Zeer negatief effect
- Geen uitspraak mogelijk op basis van de studie