Materiaalverbruik
Beschrijving
In de vlees- en visverwerkende industrie worden o.a. onderstaande procesgerelateerde materialen aangewend:
-
dierlijke grondstoffen (vers/ingevroren, al dan niet voorbehandeld):
- vlees;
- vis;
-
hulpstoffen, bv.
- zout (pekelen);
- kruiden en paneermeel (tussenbehandelingen);
- nitraat en nitriet (pekelen);
- fosfaten (ook natuurlijk aanwezig in vlees) (pekelen, conserveren);
- sorbinezuur, benzoëzuur, nitraat, nitriet, sulfieten, zwavelig zuur, natamycine; antioxidantia (difenyl, tocoferol (vitamine E) in plantaardige oliën, ascorbinezuur (vitamine E)); voedingszuren (azijnzuur, melkzuur, citroenzuur, wijnsteenzuur, glucono-delta-lacton); geur- en smaakstoffen (glutaminaat, guanylzuur, inosinaat, rookaroma) (conserveren - chemisch behandelen)
- NaNO2 (deegbereiding);
- perazijnzuur, waterstofperoxide (reiniging - desinfecteren);
-
verpakkingsmaterialen, bv.
- papier en karton;
- plastiek en folies.
Kwantitatieve informatie
Voor wat betreft de gebruikte materialen zijn er geen concrete cijfers beschikbaar, specifiek voor de vis- en vleesverwerkende industrie. Wel is er kwantitatieve informatie beschikbaar over de soorten en hoeveelheden afval die vrijkomen in de voedingsindustrie in Vlaanderen (zie "Bijproducten/afvalstoffen").