Materiaalverbruik

Beschrijving

In de vlees- en visverwerkende industrie worden o.a. onderstaande procesgerelateerde materialen aangewend:

  • dierlijke grondstoffen (vers/ingevroren, al dan niet voorbehandeld):
    • vlees;
    • vis;
  • hulpstoffen, bv.
    • zout (pekelen);
    • kruiden en paneermeel (tussenbehandelingen);
    • nitraat en nitriet (pekelen);
    • fosfaten (ook natuurlijk aanwezig in vlees) (pekelen, conserveren);
    • sorbinezuur, benzoëzuur, nitraat, nitriet, sulfieten, zwavelig zuur, natamycine; antioxidantia (difenyl, tocoferol (vitamine E) in plantaardige oliën, ascorbinezuur (vitamine E)); voedingszuren (azijnzuur, melkzuur, citroenzuur, wijnsteenzuur, glucono-delta-lacton); geur- en smaakstoffen (glutaminaat, guanylzuur, inosinaat, rookaroma) (conserveren - chemisch behandelen)
    • NaNO2 (deegbereiding);
    • perazijnzuur, waterstofperoxide (reiniging - desinfecteren);
  • verpakkingsmaterialen, bv.
    • papier en karton;
    • plastiek en folies.

Kwantitatieve informatie

Voor wat betreft de gebruikte materialen zijn er geen concrete cijfers beschikbaar, specifiek voor de vis- en vleesverwerkende industrie. Wel is er kwantitatieve informatie beschikbaar over de soorten en hoeveelheden afval die vrijkomen in de voedingsindustrie in Vlaanderen (zie "Bijproducten/afvalstoffen").