Waterverbruik

Beschrijving

Het waterverbruik in vlees- en visverwerkende bedrijven wordt o.a. bepaald door de verwerkte grondstoffen, de toegepaste processen en de producten.

voorbeeld

Het waterverbruik in een bedrijf dat patés bereid ligt hoger in vergelijking het waterverbruik in een andere vestiging van dit bedrijf dat salami’s produceert. Bovendien gelden voor de vlees- en visverwerkende industrie strenge hygiëne-eisen. Daardoor moet er in de sector regelmatig en grondig gereinigd worden, met een hoog waterverbruik en gebruik van reinigingsen desinfectiemiddelen als gevolg.

De belangrijke waterverbruikende processen zijn:

  • spoelen/kaken/strippen/wassen;
  • ontdooien:
    • waterverbruik bij ontdooien in waterbaden bij 15-18°C wordt geschat op 3-5 m³/ton eindproduct;
  • snijden/hakken/uitbenen/ontzwoerden/ontpezen/broeien/voorzouten;
  • inleggen/pekelen/rijpen/ontzouten;
  • thermisch behandelen/blancheren/ koken/bakken/roosteren/frituren;
  • roken/afkoelen;
  • koelen;
  • glaceren/invriezen/diepvriezen;
  • afwerken/afvullen/verpakken/ompakken;
  • pasteuriseren/steriliseren/afkoelen;
  • reinigen.

Kwantitatieve informatie

De BREF FDM (2006) geeft volgende waterverbruiksniveaus voor de visverwerkende industrie, in functie van en uitgedrukt in ton verwerkte grondstoffen:

  • haring: 3,3-10 m³;
  • makreel: 20-32 m³;
  • witte vis: 4,8-9,8 m³;
  • garnalen: 23-32 m³.

Het waterverbruik in de vleesverwerkende industrie ligt volgens de BREF FDM tussen 2 en 20 m³/ton verwerkte grondstof. Voor een aantal specifieke producten gaat het om:

  • kookham: 4-18 m³/ton eindproduct;
  • salami: 5,3-7,5 m³/ton eindproduct;
  • ingeblikt vlees: 10-18 m³/ton eindproduct.

Het waterverbruik in Vlaamse bedrijven [aantal data [1]] kan als volgt worden ingeschat (obv vergunningsdossiers en bedrijfsinformatie):

  • vleeswaren: 2,34 - 14,48 m³/ton eindproduct;
  • vleesconserven: 6,3 - 10,4 m³/ton eindproduct.

Enkele voorbeelden van waterverbruiken in Vlaamse bedrijven:

  • visverwerkende KMO: 6,3 l/kg verwerkt product, waarvan 1,2 l/kg voor de aanmaak van ijs;
  • vleesverwerkend bedrijf: 2,5 l/kg verwerkt product; 3,0 l/kg verwerkt product (incl. sanitair en koelwater);
  • vleeswarenfabriek: 5,2 m³/ton geproduceerd vlees (2008) [2];

opmerking

  • bovenvermelde cijfers zijn voorbeelden en dienen met de nodige omzichtigheid geïnterpreteerd te worden;
  • er zijn geen kwantitatieve data beschikbaar inzake waterverbruikvolumes bij toepassing van verregaande waterbesparende technieken in de vlees- en visverwerkende industrie.


[1] Mogelijk zijn meerdere data van dezelfde bedrijven in rekening gebracht voor wat betreft de watergebruiksgegevens van verschillende jaartallen.

[2] Vóór toepassing van waterbesparende maatregelen (hergebruik koelwater, automatisatie koelbakken en verlagen druk op het net van 4,5 naar 3,5 bar): 6,3 m³/ton geproduceerd vlees.