Snijvlak terug afdekken na het uitkuilen

Beschrijving

Indien na het uitkuilen van een sleufsilo/rijkuil het snijvlak steeds terug wordt afgedekt, wordt het contact met hemelwater voorkomen in periodes wanneer niet uitgekuild wordt. Hierdoor is de kans op het ontstaan van percolaatwater minimaal. Dit is een effectieve maatregel om de productie van percolaatwater en broei te voorkomen. Echter in de zomerperiode kan aangeraden worden om het snijvlak open te laten om de temperatuur en vochtigheid in de kuil voldoende laag te houden.

Technische haalbaarheid

Deze maatregel wordt niet algemeen toegepast op landbouwbedrijven en covergistingsinstallaties omdat het terug afdekken van het snijvlak niet in alle situaties/bij alle bedrijven even praktisch haalbaar en veilig uit te voeren is. Afhankelijk van het gebruikte afdeksysteem en de aard van de bedrijfsvoering kan het veel arbeid vereisen om het snijvlak telkens terug af te dekken. Dit kan eventueel opgelost worden door een dunne folie onder de afdekfolie te plaatsen. Deze dunne folie kan dan gebruikt worden om telkens eenvoudig het snijvlak terug af te dekken. Deze maatregel wordt als technisch haalbaar beschouwd voor landbouwbedrijven en covergistingsinstallaties indien dit binnen de bedrijfsvoering past. Dit is in de situatie waarbij het voeder van de sleufsilo’s/rijkuilen slechts sporadisch gebruikt wordt en waarbij deze sleufsilo’s/rijkuilen niet te hoog zijn zodat het praktisch mogelijk blijft om de kuilen terug af te dekken na het uitkuilen onder veilige omstandigheden.

Milieu-impact

Deze maatregel beperkt het insijpelen van hemelwater in het opgeslagen organisch materiaal via het snijvlak in periodes wanneer er niet wordt uitgekuild, waardoor wordt vermeden/beperkt dat nutriënten in het milieu (bodem, grond- en/of oppervlaktewater) terechtkomen door uitloging ter hoogte van het erf/bedrijfsterrein. Afhankelijk van het ingekuilde materiaal kan er geurhinder ontstaan wanneer het snijvlak niet afgedekt wordt. Het gebruik van een dunne folie om het terug afdekken van het snijvlak te vergemakkelijken resulteert in een grotere hoeveelheid plastic afval. Door het toepassen van deze maatregelen wordt er geen noemenswaardige impact verwacht in de keten.

Economische haalbaarheid

Deze maatregel vergt geen extra investerings- en werkingskosten. Het kan echter veel arbeid vereisen om telkens het snijvlak van de kuil terug af te dekken. Dit kan deels opgelost worden door een dunne folie onder de afdekfolie te plaatsen.

Referenties

  • Aarts et al., 2011
  • Input leden BC, 2021
  • Wageningen Livestock Research, 2019

 

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischWaterverbruikAfvalwaterLuchtBodemGeurAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikChemicaliënImpact op de ketenGlobaal - milieuEconomisch
Snijvlak terug afdekken na het uitkuilenvgtg 2
  • Legende

1 Afhankelijk van het gebruikte afdeksysteem en de aard van de bedrijfsvoering kan het echter veel arbeid vereisen om het snijvlak telkens terug af te dekken. In de zomerperiode kan het noodzakelijk zijn om het snijvlak open te laten om de temperatuur en vochtigheid in de kuil voldoende laag te houden (voorkomen van broeivorming).

2 Indien dit binnen de bedrijfsvoering past (m.b.t. de toepasbaarheid).