Afdekken van het zwembad

Beschrijving

Er zijn verschillende systemen beschikbaar voor het afdekken van zwembaden. De meesten zijn bedoeld voor het afdekken van buitenbaden, toch kan het ook zinvol zijn om een binnenbad af te dekken.

Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen afdekfolies die als doel hebben om het verdamping en warmteverlies te voorkomen en systemen (folies, zeilen en lamellen) die als doel hebben om bevuiling (bladval, algengroei) van het water te voorkomen.

Folies die als doel hebben het warmteverlies te voorkomen zijn dikwijls zo opgebouwd dat het zonlicht doorheen de folie kan schijnen, maar dat de warmte wordt tegengehouden (serre effect). Deze folies worden vooral in privé baden gebruikt om de badtemperatuur te verhogen

Afhankelijk van het gekozen systeem, kan het afdekken van het zwembad geautomatiseerd worden.

Toepasbaarheid

Dit systeem is bruikbaar voor openlucht en overdekte zwembaden. Het kan echter niet gebruikt worden voor natuurlijke zwembaden.

Het is van belang dat de afdeksystemen correct gebruikt en onderhouden worden, zodat het geen broeihaarden van microbiële activiteit worden.

Milieuvoordeel

Door het zwembad af te dekken zal er minder water verdampen. Bij binnenzwembaden zal de ventilatie en het daaraan gekoppelde energiegebruik tijdens de sluitingsuren afnemen.

Door openlucht zwembaden af te dekken zullen minder bladeren e.d. in het bad vallen en zullen er zich ook minder algen in ontwikkelen. Dit heeft een gunstig effect op het chemicaliën-  en waterverbruik.

Financiële aspecten

De investeringskosten voor een gemiddeld zwembad zijn ongeveer 15 000 euro, maar gaan gepaard met een jaarlijkse besparing van 5 600 euro. (Gommers en Houwen, 2009). De terugverdientijd voor een buitenbad ligt tussen 1 en 6 jaar en voor een binnenbad tussen 3 en 7 jaar (Linnemans, 2009).

 

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenInterne veiligheidKwaliteitKwaliteit - binnenklimaatGlobaal - technischWaterverbruikAfvalwaterLuchtAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikChemicaliënGlobaal - milieuEconomisch
Afdekken van het zwembadJa 1
 • Legende
 • -
  Negatief effect
 • 0
  Geen/verwaarloosbare impact
 • +
  Positief effect
 • +/-
  Soms een positief effect, soms een negatief effect

1 Voor buitenbaden