Energie
In de vlees- en visverwerkende industrie wordt gebruik gemaakt van brandstoffen en elektriciteit voor aandrijving van machines, verwarmings- en koelprocessen, aanmaak van warm water en stoom en voor verlichting. Energie kan mogelijk worden teruggewonnen uit koel- en verwarmingsprocessen. Naast fossiele brandstoffen (bv. aardgas) worden ook alternatieve energiebronnen (bv. biogas, biodiesel, bio-vetten, zonne-energie, windenergie) toegepast.
Milieuvriendelijke techniek | Technische aspecten | Milieuaspecten | BBT | ||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Bewezen | Algemeen toepasbaar | Interne veiligheid | Kwaliteit | Globaal - technisch | Waterverbruik | Afvalwater | Lucht | Bodem | Afval | Energie - elektriciteitsverbruik | Chemicaliën | Geluid en trillingen | Impact op de keten | Globaal - milieu | Economisch |
- Legende
- ++Zeer positief effect
- +Positief effect
- 0/+Mogelijk positief effect
- +/-Enerzijds negatief, anderzijds positief effect
- 0/-Mogelijk negatief effect
- 0/--Mogelijk zeer negatief effect
- -Negatief effect
- --Zeer negatief effect
1 aanmaak van schelfijs vergt een extra hoeveelheid hoogkwalitatief water
2 bij toepassing van cryogeen koelen/invriezen