Niet te hoog inkuilen

Beschrijving

Bij de opslag van organisch materiaal of voeder is het belangrijk om niet te hoog in te kuilen. In een eerste opzicht is het belangrijk om niet te hoog boven de rand van een sleufsilo in te kuilen om te vermijden dat materiaal over de wand heen valt en zo het erf/bedrijfsterrein bevuild. Ten tweede zorgt een hogere kuil voor een hogere druk in de kuil zelf als gevolg van het opgestapelde materiaal waardoor over het algemeen meer perssappen kunnen ontstaan. Ten derde verloopt het aandrukken van de kuil bij hoge kuilen niet optimaal waardoor er meer kans is op broei en bijgevolg perssapverliezen. Bovendien kan een te hoge druk in de kuil aanleiding geven tot stabiliteitsproblemen bij een sleufsilo waardoor de wanden van de sleufsilo beschadigd kunnen raken. Dit is nefast voor de conservatie van de kuil en daarbij kunnen via beschadigingen of scheuren meer silosappen afstromen. In de praktijk betekent dit dat de sleufsilo ter hoogte van de wanden net boven de wanden ingekuild wordt en dat deze in het midden hoger komt te liggen dan aan de wanden. Op deze manier wordt vermeden dat er hemelwater kan accumuleren op de kuil, waardoor op zijn beurt vermeden wordt dat hemelwater kan insijpelen in de kuil. De hoogte in het midden van de kuil moet zo zijn dat deze nog efficiënt kan open- en dichtgelegd worden onder veilige werkomstandigheden. Sommige afdekmiddelen limiteren de hoogte van de kuil boven de wanden (zie Technische fiche 2).

Technische haalbaarheid

Deze maatregelen zijn algemeen toepasbaar bij zowel rijkuilen als sleufsilo’s op landbouwbedrijven en covergistingsinstallaties. Dit is echter wel alleen haalbaar als er voldoende opslagcapaciteit aanwezig is voor de opslag van organisch materiaal. Vaak wordt er hoger ingekuild om aan de hogere opslagbenodigdheden te voldoen zonder dat daarvoor meer opslagplaatsen worden bij gecreëerd.

Milieu-impact

Door toepassing van deze maatregel wordt de kans kleiner dat het erf/bedrijfsterrein vervuild geraakt met organisch materiaal en/of wordt de kans kleiner dat er perssappen in de kuil worden gevormd. Hierdoor wordt vermeden dat nutriënten in het milieu (bodem, grond- en/of oppervlaktewater) terechtkomen door uitloging ter hoogte van het erf/bedrijfsterrein. Door het toepassen van deze maatregel wordt er geen noemenswaardige impact verwacht in de keten.

Economische haalbaarheid

In eerste instantie vergt deze maatregel geen extra investerings- of werkingskosten. Te hoog inkuilen kan veroorzaakt worden door een tekort aan opslagcapaciteit waardoor op termijn nood kan zijn aan investering in meer opslagplaatsen.

Referenties

  • Aarts et al., 2011
  • Broos Water, 2007
  • Input leden BC, 2020
  • Latré et al., 2014

 

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischWaterverbruikAfvalwaterLuchtBodemGeurAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikChemicaliënImpact op de ketenGlobaal - milieuEconomisch
Niet te hoog inkuilenJa
  • Legende