Desinfectie en oxidatie – zonder toevoeging van chemicaliën

Beschrijving

Ozon

Ozon wordt steeds in combinatie met een ander desinfectiemiddel ingezet (meestal samen met chloor). Ozon heeft een sterk oxidatieve werking, waardoor het niet rechtstreeks in contact mag komen met de baders. Restozon moet verwijderd worden met behulp van UV-licht of actieve kool. De ozonisator wordt meestal in bypass geplaatst op 25% van het water. Wanneer het toestel voor de filters geplaatst wordt, zou dit een positief effect hebben op de flocculatie (Vlaringerbroek en van Straaten, 2007).

Volgens de Duitse DIN-norm (DIN 19643-4) dient, bij gebruik van ozon, het zwembadwater minimaal 3 minuten in contact gebracht te worden bij een ozonconcentratie van 0,8 tot 1,5 mg/l. Voor de productie van 1 kg ozon is 20 kWh elektrische energie nodig.

De milieu-impact en voor- en nadelen worden onder Beschikbare milieuvriendelijke technieken (Verminderen desinfectiebijproducten - Verwijderen van desinfectiebijproducten - gebruik van AOPs).

UV

Ook UV-licht dient steeds in combinatie met een ander desinfectiemiddel ingezet te worden (meestal samen met een middel op basis van chloor). UV-licht heeft een golflengte tussen 180 en 400 nm. Hoe kleiner de golflengte, hoe groter de energie van de golf. UV-C-licht, met een golflengte tussen 200 en 280 nm is het meest effectief. Onder invloed van deze hoge energie zullen moleculaire bindingen gebroken worden (=fotolyse), waarbij het DNA, RNA en enzymen van bacteriën aangevallen worden. De effectiviteit van UV is afhankelijk van de contacttijd en de golflengte van het UV-licht. Bij een lage dosis worden enzymen gedegenereerd, maar kunnen zij terug herstellen. Het is dus van belang van de juiste dosis te bepalen (Vlaringerbroek en van Straaten, 2007 en Burlion ent al, 2004).

De milieu-impact en voor- en nadelen worden onder Beschikbare milieuvriendelijke technieken (Verminderen desinfectiebijproducten - Verwijderen van desinfectiebijproducten - gebruik van AOPs).