Centrale ontstoffing door voorafscheider (cycloon) en doekenfilter

Beschrijving

Een asfaltcentrale heeft een ontstoffingsinstallatie nodig voor de ontstoffing van:

  • De rookgassen uit de droogtrommel, beladen met waterdamp en stof van de ronddraaiende primaire mineralen en met roet en onverbrande restproducten van de brandstof;
  • De gassen uit de omkasting van de installatieonderdelen voor de gedroogde materialen;
  • Eventueel gassen afkomstig van afzuiging van gesloten op- en overslagpunten, bitumentanks, paralleltrommel.

Deze gassen worden afgezogen door een ventilator en door een centrale ontstoffingsinstallatie naar de schoorsteen geleid.

De eerste (primaire) ontstoffing gebeurt in een voorafscheider (inertiekamer, cycloon, multicycloon). Het grof stof (zand) wordt gerecycleerd in de zandfractie. De verdere (secundaire) ontstoffing gebeurt via een performante stoffilter, meestal doekenfilters. Het fijne stof dat uit de doekenfilter wordt afgescheiden wordt gerecycleerd als vulstof in het asfaltmengproces, terwijl het grof stof bij het zand wordt gevoegd. De ontstoffingsinstallatie moet voldoende gedimensioneerd zijn.

Voor een uitgebreide beschrijving van ontstoffingssystemen wordt verwezen naar stoffiches (Stouthuysen, Alaerts, Vanassche, Vrancken, & Huybrechts, 2012).

Toepasbaarheid

Er zijn geen technische beperkingen. Vlaamse asfaltcentrales beschikken over een centrale ontstoffingsinstallatie in de vorm van een cycloon met doekenfilter.

Milieuaspecten

Verminderen van stofemissies en eventuele zware metalen. Het rendement is afhankelijk van het stofaanbod (rookgasbelasting) en de constante rookgascondities nodig voor een goede verwijdering. Voor een cycloon wordt een rendement van gemiddeld 50% aangenomen, een doekenfilter reduceert de emissie verder tot 98 à 99%. Zo kunnen de stofemissies beperkt worden tot minder dan 10 en zelfs 5mg/Nm³ (Infomil, 2012).

Volgens het rapport fijn stof en BBT in Nederland liggen bij ongeveer de helft van de 44 Nederlandse asfaltcentrales, de stofemissies onder 5 mg/Nm³. Voor de meeste andere installaties wordt aangegeven dat deze waarde kan worden bereikt door het vervangen van de nu gebruikte filterdoeken door betere.

Financiële aspecten

Een installatie met gecombineerde cycloon en doekenfilter vraagt een investering van ongeveer 50.000 € (Dils & Huybrechts, 2012).

Het teruggewonnen stof wordt ingezet als zand of vulstof, wat leidt tot een daling van de productiekosten.

Bronnen

(Leyssens, Verstappen, & Huybrechts, 2013)

(Stouthuysen, Alaerts, Vanassche, Vrancken, & Huybrechts, 2012)

(Dils & Huybrechts, 2012)

(Infomil, 2012)

 

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischMateriaalAfvalwaterLuchtBodemGeurAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikGeluidImpact op de ketenGlobaal - milieuEconomisch
Centrale ontstoffing door voorafscheider (cycloon) en doekenfilterJa
  • Legende