Gepaste opslag van stuifgevoelige materialen

Beschrijving

Opslag van het materiaal gebeurt het beste in boxen, langs drie zijden gesloten, in plaats van op vrijstaande hopen. Hierdoor is niet alleen minder grondoppervlakte nodig, maar door de driekwart insluiting vermindert ook de contactoppervlakte met de langs waaiende wind, waardoor stofemissies beperkt worden.

Om opwaaien van stof tot een minimum te beperken, is het aan te raden om de boxen niet tot de volledige hoogte te vullen. Hierdoor zal het eventuele opwaaiende stof binnen de resterende ommuring gevangen blijven. Verdere maatregelen zijn aangegeven in paragraaf 4.3.1.

Voor een uitgebreide beschrijving wordt verwezen naar stoffiches. (Stouthuysen, Alaerts, Vanassche, Vrancken, & Huybrechts, 2012)

Toepasbaarheid

Deze maatregelen zijn van toepassing op materialen met stuifcategorieën SC2 en SC3. Als bij open opslag er visueel waarneembare stofverspreiding voorkomt kan overgeschakeld worden tot besproeien van opslag (zie 4.3.2), het afdekken met fijnmazige netten of zeilen of overgegaan worden tot een gesloten opslag.

Milieuaspecten

Voorkomen van stofverspreiding naar de omgeving.

Financiële aspecten

Het bouwen van opslagvakken vraagt een beperkte investering. Anderzijds stijgt het opslagvermogen per vierkante meter en is er dus minder bedrijfsoppervlakte nodig voor een gelijke hoeveelheid materiaal.

Bronnen

(Leyssens, Verstappen, & Huybrechts, 2013)

(Stouthuysen, Alaerts, Vanassche, Vrancken, & Huybrechts, 2012)

 

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischMateriaalAfvalwaterLuchtBodemGeurAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikGeluidImpact op de ketenGlobaal - milieuEconomisch
Gepaste opslag van stuifgevoelige materialenJa
  • Legende