Hydro-antraciet - dubbellaagfilter

Een dubbellaagfilter is gebaseerd op een diepbedfiltratie, waarbij de bovenste laag filtermateriaal een kleiner soortelijk gewicht heeft dan de onderste laag filtermateriaal. Meestal wordt voor de bovenste laag grof hydro-antraciet en voor de onderste laag fijn zand gebruikt.

Dankzij de grof-fijn verdeling kunnen de verontreinigingen dieper in het filterbed binnendringen, waardoor de vuilberging van de filter vergroot wordt. Een bijkomend voordeel is de hogere filtersnelheid (tot 30 m/h), waardoor de filters kleiner gedimensioneerd kunnen worden dan klassieke zandfilters. Voor het terugspoelen wordt enkel water gebruikt en geen lucht. Het terugspoelen met een water-lucht mengsel leidt tot een snellere beschadiging van het hydro-antraciet.

Bij een hydro-antracietfilter is het spoelwaterdebiet 30% lager dan bij een klassieke zandfilter. De reden hiervoor is o.a. dat het eerste water, na terugspoelen kan ingezet worden, terwijl er bij een zandfilter eerst nog water richting riool moet gestuurd worden.