Reiniging van machine-onderdelen met hoge druk waterspray bij zeefdruk

Beschrijving

Deze techniek laat toe om bv. zeefdrukramen onder hoge druk te reinigen door middel van een waterspuit met natriumbicarbonaat of gelijkaardige reinigingsmiddelen. Deze methode is geschikt voor het reinigen van wateroplosbare inkten en drukvormen. Bij watergedragen inkten dienen solventen te worden gebruikt voor het reinigen. Het apparaat kan eventueel uitgevoerd worden in een afgesloten reinigingsmachine met automatisch aangestuurde mechanische spuitkoppen. Door de reiniging onder hoge druk enkel toe te passen op speciaal daartoe voorziene plaatsen en het afvalwater op te vangen en af te voeren als afval, kan men de afvalwaterlozing sterk beperken.

Toepasbaarheid

Een hoge druk waterspray kan toegepast worden voor het reinigen van allerlei apparatuur en voor wateroplosbare inkten en drukvormen. De efficiëntie is afhankelijk van de inktsoort die gebruikt werd. Voor zeefdruk is het een standaard techniek om de zeef manueel na te spoelen met hoge drukwaterstralen.

Milieuaspecten

Doordat minder solventen worden gebruikt, worden ook de solventemissies beperkt. Er treedt echter een verhoogd waterverbruik en meer afvalwater op in vergelijking met solventsystemen.

Financiële aspecten

De investering voor een hoge druk waterspray is beperkt. 

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischWaterverbruikAfvalwaterLuchtAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikChemicaliënGlobaal - milieuEconomisch
Reiniging van machine-onderdelen met hoge druk waterspray bij zeefdrukJa
 • Legende
 • +
  Positief effect
 • 0/+
  Soms geen, soms positief effect
 • 0
  Geen/verwaarloosbaar effect
 • -/0
  Soms negatief, soms geen effect
 • -
  Negatief effect