Afspraken en regels over handelingen met LNG-houdende installatie(onderdelen)

Beschrijving

Aanvullend op het voorzien van opleiding voor alle daartoe belanghebbenden (zie Opleiden van belanghebbenden) vormt het aanbieden en toezien op het gebruik (zie Voorzien van maatregelen voor toezicht & toegang(controle)) van operationele procedures een basis voor een veilig gebruik van de exploitatie door werknemers, klanten en derden.

Een aangewezen vorm om deze afspraken en regels over omgaan met de LNG-samenbouw te capteren en communiceren zijn werkinstructies.

Werkinstructies, ook wel veiligheidsinstructiekaarten genoemd, zijn documenten die de lezer/gebruiker op een heldere en eenduidige manier informatie bieden over hoe bepaalde handelingen uit te voeren. Afhankelijk van voor wie het document bedoeld is, kan dit info bevatten over hoe op de juiste manier de installatie te bedienen, te onderhouden, in operatie te stellen, uit operatie te halen, onderdelen te vervangen, …

Instructies moeten in eerste instantie volledig, duidelijk en gericht op het doelpubliek (werknemer/exploitant, klant, contractor (bv. leverancier van LNG die de opslagtank vult)) zijn. De ISO-norm 16924 voor LNG-tankstations biedt een kader voor invulling voor deze maatregel in titel 19.6 van de norm.

Een voorbeeld van een instructiekaart voor klanten van een LNG-tankstation is de “LNG tankinstructie – samenvatting voor chauffeurs” die in september 2016 door het Nederlandse Nationaal LNG Platform op hun website gepubliceerd[46] werd en tot stand kwam door samenwerking tussen verschillende exploitanten van LNG-tankstations, een vrachtwagenfabrikant en het Nederlandse LNG Platform. Het bevat essentiële kennis over hoe op de juiste (veilige en milieuvriendelijke) manier te tanken, hoe om te gaan met noodsituaties, …

Operationele procedures kunnen ook over andere zaken gaan, dan over hoe de installatie te bedienen. Zo is het aangewezen om tijdens onweer het bevoorraden van de LNG-opslagtank of het afleveren van LNG aan voer- en vaartuigen niet uit te voeren om het risico op evt. ontsteking door blikseminslag te voorkomen.

Een ander voorbeeld: “Wanneer de LNG-installatie buiten werking is gesteld, is het van de installatie deel uitmakende elektronische regel- en beveiligingssysteem zodanig geschakeld dat de aflevering van LNG niet mogelijk is en ook het vullen van de opslagtank niet mogelijk is. De beveiligings- en alarmeringsapparatuur is echter onverminderd voor onmiddellijk gebruik gereed.” (PGS, 2017)

Het is, naar vorm en taal toe, aangewezen om de complexiteit van de werkinstructies af te stemmen op het doelpubliek, zowel technische info, tekeningen als diagrammen.

 

Toepasbaarheid

Deze maatregel is algemeen toepasbaar.

 

Voordeel voor milieu/veiligheidsniveau

Een voorbeeld van een werkinstructie die een veiligheid verhogend effect creëert, is het uitleggen van hoe een tankprocedure op een veilige en milieuvriendelijke manier kan worden uitgevoerd. Deze reeks handelingen dient om processpecifieke risico’s in te dijken. Een voorbeeld hiervan is de instructie om koppelingen van de LNG-installaties voor overslag te spoelen met droge perslucht of met stikstof.

 

Financiële aspecten

Ervoor zorgen dat operationele procedures voorhanden zijn (en duidelijk zijn aangebracht), heeft een zeer beperkte kostprijs.


 

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischLuchtEnergie - elektriciteitsverbruikGeluid en trillingenOverigeGlobaal - milieuExterne veiligheidEconomisch
Afspraken en regels over handelingen met LNG-houdende installatie(onderdelen)Ja
  • Legende
  • 0
    Geen/verwaarloosbaar effect
  • -/--
    Negatief of zeer negatief effect
  • -
    Negatief effect
  • +/--
    Positief of zeer negatief effect
  • +/-
    Soms een positief effect, soms een negatief effect
  • +/0
    Positief of geen/verwaarloosbaar effect
  • +
    Positief effect