Voorzien van een (droog) tankafkoelingsysteem ((dry) deluge system)

Beschrijving

Een (droog) tankafkoelingsysteem op de opslagtank is gekend als een vorm van actieve brandbestrijding. Bij een LNG-installatie wordt het echter niet als dusdanig ingezet. Het wordt wel ingezet als een techniek om de warmte-insijpeling in noodsituaties te minimaliseren, en op die manier eveneens de boil-off gasproductie te minimaliseren. Het is dus een preventieve maatregel om te hoge boil-off gasproductie in een LNG-opslagtank te voorkomen.

Het kan een automatisch systeem betreffen dat op de bovenkant van de tank is gemonteerd, of het kan, ingeval van een brandhaard in de buurt van de tank, verzorgd worden door brandweerdiensten die de LNG-tank koel houden door ze met bluswater te besproeien. In het geval van een automatisch system is het opgebouwd uit een leidingsysteem met sproeikoppen die aan de bovenkant van de tank zijn gemonteerd. Het netwerk van leidingen kan aan een watertoevoer gekoppeld worden, maar bevat geen water als het niet in werking is, vandaar de benaming ‘dry’.

Belangrijk hierbij is dat het aansluitpunt van het droog tankafkoelingssysteem zich op voldoende afstand van de verdeelzuilen of andere potentiële warmtebronnen na calamiteit bevindt. Dit om te garanderen dat de brandweer of exploitant bij calamiteit het tankafkoelingssysteem in veilige omstandigheden kan activeren.

Even goed kan er al een watervoorraad op de exploitatie aanwezig zijn, met een pomp die dan al dan niet automatisch in gang moet gezet worden om de dry deluge te kunnen voeden. Manuele activatie van deze pomp moet dan wel op een veilige manier mogelijk zijn, dus op voldoende afstand van de installatie.

Figuur 37: Dry-delugesysteem (rode leiding) in werking ikv testprocedure op LNG-tankstation van Mattheeuws (zwarte leiding is de centrale afblaasvoorziening of vent stack).

Toepasbaarheid

Toepassing van deze maatregel is technisch steeds mogelijk.

 

Financiële aspecten

Een spuitkop voor een tankafkoelingssysteem van een tankstation kost ongeveer 100 euro. Met de leidingen erbij kost een geheel tankafkoelingssysteem voor een normale opslagtank van een LNG-tankstation ongeveer 900 euro (Stefaan Meirlaen, milieucoördinator Mattheeuws, persoonlijke communicatie, 15 februari 2017).

 

Voordeel voor milieu/veiligheidsniveau

Een (droog) tankafkoelingsysteem is enkel relevant indien er zich potentiële bronnen van brand in de buurt van de opslagtank bevinden. Het is dus  geen standaardmaatregel voor elke LNG-opslagtank. Wanneer deze dieseltank na een calamiteit in brand zou staan, kan de stralingswarmte voor een ongewilde boil-off gasproductie in de LNG-opslagtank leiden, met een eventuele ongewilde, want met een brandhaard in de buurt zeer gevaarlijke, afblaas van methaan via de overdrukventielen en/of centrale afblaasvoorziening tot gevolg.

Een vacuüm-geïsoleerde druktank is echter reeds goed geïsoleerd en kan gemiddeld gezien ca. twee uur in een brand staan zonder dat de druk in de tank en de temperatuur van de binnenste tankwand een gevaarlijke waarde bereikt (Kamperveen, Spruijt & Reinders, 2016).

Voor druktanks met een stalen buitentank wordt in de EN 13645 een richtwaarde gegeven van 15 kW/m² als maximaal toegelaten stralingsflux. Deze waarde voor stralingsflux is meegenomen in de berekening van de interne risico-afstanden (persoonlijke communicatie Luc Vandebroek, M-Tech, 1 februari 2017).

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischLuchtEnergie - elektriciteitsverbruikGeluid en trillingenOverigeGlobaal - milieuExterne veiligheidEconomisch
Voorzien van een (droog) tankafkoelingsysteem ((dry) deluge system)vgtg 1
  • Legende
  • 0
    Geen/verwaarloosbaar effect
  • -/--
    Negatief of zeer negatief effect
  • -
    Negatief effect
  • +/--
    Positief of zeer negatief effect
  • +/-
    Soms een positief effect, soms een negatief effect
  • +/0
    Positief of geen/verwaarloosbaar effect
  • +
    Positief effect

1 Een droog tankafkoelingssysteem is enkel BBT wanneer er zich in de buurt potentiële warmtebronnen bevinden die in een stralingsflux op de LNG-opslagtank van meer dan 15 kW/m² op de tankwand kunnen resulteren. Dit om domino-effecten vanuit een omliggende installatie te voorkomen.