Afwerken
Beschrijving
Doel:
- het product afwerken (verkleinen, garneren, conserveren, verpakken) en klaarmaken voor distributie en verkoop.
Aandachtspunten:
-
(combinaties van) verpakkingen bij afvullen/verpakken/ompakken:
- conservenblikken;
- glazen potten, bokalen;
- plastic verpakkingen: emmers, viskisten, zakken, netzakken, kratten (evt. opplooibaar), bakken en folies;
- kartonnen dozen;
- piepschuim visdozen;
- jute zakken;
- houten bakjes;
- aluminium folies;
- vacuüm dieptrek;
- krimpzak;
- cellofaan;
-
voorbeelden van toegepaste processtappen zijn:
- snijden in sneden of in twee delen/verdelen (bv. salami, hespenworst);
- branden (bv. pastei mbv infrarood of gasbrander);
- wassen (bv. pastei);
- garneren (bv. pastei);
- oppervlakte behandelen (bv. salami’s met peperkorreltjes);
- afvullen/verpakken/ompakken;
-
gasflushing/verpakken onder beschermende atmosfeer/vacuüm verpakken:
-
gasflushing/verpakken onder beschermende atmosfeer:
- voorbeeld: MAP (Modified Atmosphere Packaging) in combinatie met koeling;
- verpakkingsmateriaal: plastic verpakkingsmaterialen;
- producten: algemeen toepasbaar voor vlees en visproducten;
- behandelingstechniek:
-
gasmengsel toevoegen net voor het sluiten van de verpakking, bv.
- vers vlees: 60%O2, 20%CO2 en 20% N2;
- gezouten vlees: 0%O2, 20%CO2 en 80% N2;
- vleesproducten en bereide maaltijden: 30-50% CO2;
- innovatieve technieken: oxygen savers, active packaging (wegvangen van gassen die tijdens de bewaringsperiode worden gevormd);
- houdbaarheid: 3 maanden;
-
gasflushing/verpakken onder beschermende atmosfeer:
-
vacuüm verpakken:
- verpakkingsmateriaal: kunststof of aluminiumfolie;
- producten: vlees;
- behandelingstechniek: lucht onttrekken aan de verpakking;
- houdbaarheid: 3 maanden (vlees);
- wegen/etiketteren (inleggen, kleven, hangen, wikkelen, barcodering);
- palletiseren.
Milieuaspecten
In:
- energie (arbeid, stoom);
- gassen (zuurstof en overmaat kooldioxide);
- hulpstoffen (ijs bij ompakken van verse vis);
- verpakkingsmateriaal.
Uit:
- afval (productuitval, vervuild ijs, verpakking);
- afvalwater (dooiwater, koelwater, reinigingswater);
- geluid;
- geur;
- restwarmte en restkoude.