Afwerken

Beschrijving

Doel:

  • het product afwerken (verkleinen, garneren, conserveren, verpakken) en klaarmaken voor distributie en verkoop.

Aandachtspunten:

  • (combinaties van) verpakkingen bij afvullen/verpakken/ompakken:
    • conservenblikken;
    • glazen potten, bokalen;
    • plastic verpakkingen: emmers, viskisten, zakken, netzakken, kratten (evt. opplooibaar), bakken en folies;
    • kartonnen dozen;
    • piepschuim visdozen;
    • jute zakken;
    • houten bakjes;
    • aluminium folies;
    • vacuüm dieptrek;
    • krimpzak;
    • cellofaan;
  • voorbeelden van toegepaste processtappen zijn:
    • snijden in sneden of in twee delen/verdelen (bv. salami, hespenworst);
    • branden (bv. pastei mbv infrarood of gasbrander);
    • wassen (bv. pastei);
    • garneren (bv. pastei);
    • oppervlakte behandelen (bv. salami’s met peperkorreltjes);
    • afvullen/verpakken/ompakken;
    • gasflushing/verpakken onder beschermende atmosfeer/vacuüm verpakken:
      • gasflushing/verpakken onder beschermende atmosfeer:
        • voorbeeld: MAP (Modified Atmosphere Packaging) in combinatie met koeling;
        • verpakkingsmateriaal: plastic verpakkingsmaterialen;
        • producten: algemeen toepasbaar voor vlees en visproducten;
        • behandelingstechniek:
        • gasmengsel toevoegen net voor het sluiten van de verpakking, bv.
          • vers vlees: 60%O2, 20%CO2 en 20% N2;
          • gezouten vlees: 0%O2, 20%CO2 en 80% N2;
        • vleesproducten en bereide maaltijden: 30-50% CO2;
        • innovatieve technieken: oxygen savers, active packaging (wegvangen van gassen die tijdens de bewaringsperiode worden gevormd);
      • houdbaarheid: 3 maanden;
    • vacuüm verpakken:
      • verpakkingsmateriaal: kunststof of aluminiumfolie;
      • producten: vlees;
      • behandelingstechniek: lucht onttrekken aan de verpakking;
      • houdbaarheid: 3 maanden (vlees);
    • wegen/etiketteren (inleggen, kleven, hangen, wikkelen, barcodering);
    • palletiseren.

Milieuaspecten

In:

  • energie (arbeid, stoom);
  • gassen (zuurstof en overmaat kooldioxide);
  • hulpstoffen (ijs bij ompakken van verse vis);
  • verpakkingsmateriaal.

Uit:

  • afval (productuitval, vervuild ijs, verpakking);
  • afvalwater (dooiwater, koelwater, reinigingswater);
  • geluid;
  • geur;
  • restwarmte en restkoude.