Tussenbehandelingen toepassen

Beschrijving

Doel:

  • producten verder voorbereiden alvorens ze te conserveren.

Aandachtspunten:

  • handelingen gebeuren handmatig of machinaal;
  • voorbeelden van toegepaste handelingen:
    • bedekken/besproeien/omwikkelen/inkapselen;
    • vormen/vullen/gieten/extruderen:
      • in netten steken: bv. filet de saxe;
      • tijdelijke (bv. tijdens kookproces) omhullen met plasticfolie: bv. gekookte ham;
      • in potten, blik en glas: bv. pastei;
      • in darmen (dierlijk, katoenvezel, kunststof, collageen, textiel), bv. hespenworst;
      • zonder vorm: bv. vleessnacks.

Milieuaspecten

In:

  • conserveringsmiddelen (NaNO2 bij deegbereidingen);
  • ingrediënten (bv. paneermeel, kruiden, champignons);
  • hulpstoffen (bv. darmen);
  • energie;
  • water;
  • verpakkingsmateriaal.

Uit:

  • afval (verpakking, productuitval);
  • afvalwater (bv. restanten marinade);
  • luchtemissies;
  • geluid;
  • restwarmte;
  • stof (ingrediënten).