Tussenbehandelingen toepassen
Beschrijving
Doel:
- producten verder voorbereiden alvorens ze te conserveren.
Aandachtspunten:
- handelingen gebeuren handmatig of machinaal;
-
voorbeelden van toegepaste handelingen:
- bedekken/besproeien/omwikkelen/inkapselen;
-
vormen/vullen/gieten/extruderen:
- in netten steken: bv. filet de saxe;
- tijdelijke (bv. tijdens kookproces) omhullen met plasticfolie: bv. gekookte ham;
- in potten, blik en glas: bv. pastei;
- in darmen (dierlijk, katoenvezel, kunststof, collageen, textiel), bv. hespenworst;
- zonder vorm: bv. vleessnacks.
Milieuaspecten
In:
- conserveringsmiddelen (NaNO2 bij deegbereidingen);
- ingrediënten (bv. paneermeel, kruiden, champignons);
- hulpstoffen (bv. darmen);
- energie;
- water;
- verpakkingsmateriaal.
Uit:
- afval (verpakking, productuitval);
- afvalwater (bv. restanten marinade);
- luchtemissies;
- geluid;
- restwarmte;
- stof (ingrediënten).