Koelen
Beschrijving
Doel:
- product afkoelen na de hittebehandeling en in voorbereiding van koelen/invriezen;
- product conserveren door remming van stofwisseling en voortplantingssnelheid van micro organismen
Aandachtspunten:
- verpakkingsmateriaal: algemeen toepasbaar op alle verpakkingsmaterialen;
- producten: algemeen toepasbaar voor vlees en visproducten;
-
voorbeelden van toegepaste handelingen zijn:
-
koeling met water:
- in koelbakken: gekookte vleeswaren, gedurende enkele uren in water van 2-3°C gedompeld; water periodiek (bijvoorbeeld wekelijks) of continu geloosd (via overloop);
- door middel van watersproeiers: intermitterende besproeiing ipv continue besproeiing;
-
luchtkoeling:
- in frigo’s of snelkoelers (vriestunnels);
-
cryogene koeling:
- met behulp van cryogene stoffen die koken bij zeer lage temperaturen;
- relevant voor de voedingsindustrie zijn o.a. N2 en CO2;
-
voorbeelden van toepassingen in de vlees- en visverwerkende industrie:
- “shock” bevriezen;
- individuele invriezing (IQF);
- snelle afkoeling na koken of bakken;
- koelen tijdens het mengen, kneden en/of vermalen;
- gekoeld transport van verse en ingevroren producten;
- bewaring: enkele weken (vlees);
- houdbaarheid: gedurende langere tijd.
-
koeling met water:
Milieuaspecten
In:
- energie;
- chemicaliën (koelmiddelen, bv. propaan/butaan, ethyleen glycol, propyleen glycol, calcium chloride, CO2, stikstof, argon, ammoniak, HFK’s, cryogenen: N2, CO2);
- water.
Uit:
- afval (productuitval);
- afvalwater;
- chemicaliën (gebruikte koelmiddelen);
- geluid (koelmiddelverdichter, condensor en verdamper);
- emissies naar de lucht (koudemiddelen);
- restwarmte en restkoud.