Koelen

Beschrijving

Doel:

  • product afkoelen na de hittebehandeling en in voorbereiding van koelen/invriezen;
  • product conserveren door remming van stofwisseling en voortplantingssnelheid van micro organismen

Aandachtspunten:

  • verpakkingsmateriaal: algemeen toepasbaar op alle verpakkingsmaterialen;
  • producten: algemeen toepasbaar voor vlees en visproducten;
  • voorbeelden van toegepaste handelingen zijn:
    • koeling met water:
      • in koelbakken: gekookte vleeswaren, gedurende enkele uren in water van 2-3°C gedompeld; water periodiek (bijvoorbeeld wekelijks) of continu geloosd (via overloop);
      • door middel van watersproeiers: intermitterende besproeiing ipv continue besproeiing;
    • luchtkoeling:
      • in frigo’s of snelkoelers (vriestunnels);
    • cryogene koeling:
      • met behulp van cryogene stoffen die koken bij zeer lage temperaturen;
      • relevant voor de voedingsindustrie zijn o.a. N2 en CO2;
      • voorbeelden van toepassingen in de vlees- en visverwerkende industrie:
        • “shock” bevriezen;
        • individuele invriezing (IQF);
        • snelle afkoeling na koken of bakken;
        • koelen tijdens het mengen, kneden en/of vermalen;
        • gekoeld transport van verse en ingevroren producten;
      • bewaring: enkele weken (vlees);
      • houdbaarheid: gedurende langere tijd.

Milieuaspecten

In:

  • energie;
  • chemicaliën (koelmiddelen, bv. propaan/butaan, ethyleen glycol, propyleen glycol, calcium chloride, CO2, stikstof, argon, ammoniak, HFK’s, cryogenen: N2, CO2);
  • water.

Uit:

  • afval (productuitval);
  • afvalwater;
  • chemicaliën (gebruikte koelmiddelen);
  • geluid (koelmiddelverdichter, condensor en verdamper);
  • emissies naar de lucht (koudemiddelen);
  • restwarmte en restkoud.