Verkleinen en mengen
Beschrijving
Doel:
- homogeniseren van de producten en hulpstoffen toevoegen (bv. bij bereidingen).
Aandachtspunten:
- handelingen gebeuren handmatig of machinaal;
-
voorbeelden van toegepaste handelingen:
-
snijden, hakken, vermalen, breken:
- cutters met messen (bv. pastei, salami en worsten); evt. kan product opgewarmd worden (open/gesloten stoomnet) en kunnen hulpstoffen worden toegediend);
- vleesmolens met Archimedes schroef en schijf met gaatjes (bv. vleessnacks);
-
mixen, blenden, homogeniseren:
- asymmetrische dubbelschroefmenger (bv. petfood);
- mengen van dierlijke bijproducten en overige (bv. smaakmakers zoals dierlijke vetten, vleesextracten, gedroogde gist, eiwitten; conserveringsmiddelen zoals fosforzuur.
-
snijden, hakken, vermalen, breken:
Milieuaspecten
In:
- energie (aandrijving machines);
- hulpstoffen;
- water.
Uit:
- afval (productuitval);
- afvalwater;
- restwarmte.