Verkleinen en mengen

Beschrijving

Doel:

  • homogeniseren van de producten en hulpstoffen toevoegen (bv. bij bereidingen).

Aandachtspunten:

  • handelingen gebeuren handmatig of machinaal;
  • voorbeelden van toegepaste handelingen:
    • snijden, hakken, vermalen, breken:
      • cutters met messen (bv. pastei, salami en worsten); evt. kan product opgewarmd worden (open/gesloten stoomnet) en kunnen hulpstoffen worden toegediend);
      • vleesmolens met Archimedes schroef en schijf met gaatjes (bv. vleessnacks);
    • mixen, blenden, homogeniseren:
      • asymmetrische dubbelschroefmenger (bv. petfood);
      • mengen van dierlijke bijproducten en overige (bv. smaakmakers zoals dierlijke vetten, vleesextracten, gedroogde gist, eiwitten; conserveringsmiddelen zoals fosforzuur.

Milieuaspecten

In:

  • energie (aandrijving machines);
  • hulpstoffen;
  • water.

Uit:

  • afval (productuitval);
  • afvalwater;
  • restwarmte.