Gebruik van herbruikbare poetsdoeken

Beschrijving

In drukkerijen en grafische ondernemingen worden poetsdoeken gebruikt voor de reiniging van machines en werktuigen. Sommige firma’s leveren herbruikbare poetsdoeken, halen ze op en wassen ze. Herbruikbare poetsdoeken kunnen zo na behandeling meermaals gebruikt worden. Ze zijn bijvoorbeeld zeer goed geschikt voor de reiniging van machines en van de in offset gebruikte rubberdoekwasinstallaties.

Herbruikbare poetsdoeken zijn een alternatief voor de wegwerpdoeken.

Toepasbaarheid

Poetsdoeken worden bij elk drukproces gebruikt, behalve bij digitaal drukken. Sommige bedrijven maken reeds gebruik van herbruikbare poetsdoeken in plaats van wegwerpdoeken.

Milieuaspecten

Het gebruik van herbruikbare poetsdoeken vermindert de bedrijfsafvalstroom van wegwerpdoeken. Deze afvalstroom van wegwerpdoeken wordt nadien veelal verbrand. De herbruikbare poetsdoeken worden door gespecialiseerde firma’s opgehaald, gereinigd en opnieuw geleverd. Hierdoor treedt er een verschuiving op van de milieuaspecten naar de externe firma’s (de geproduceerde afvalstroom en energieverbruik bij de reiniging van de poetsdoeken). Voor een goede beoordeling van het gebruik van herbruikbare en poetsdoeken en wegwerpdoeken dienen alle milieuaspecten aan de hand van bv. een LCA-studie in rekening te worden gebracht, waaronder reiniging, transport, afvalstroom.

Financiële aspecten

Bij de aankoop van herbruikbare poetsdoeken moeten eveneens de kosten voor het transport en de reiniging door een externe firma worden gerekend. Herbruikbare poetsdoeken zijn in aankoop ook duurder dan wegwerpdoeken, maar de kosten voor afvalverwijdering en –verwerking worden vermeden.

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischWaterverbruikAfvalwaterLuchtAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikChemicaliënGlobaal - milieuEconomisch
Gebruik van herbruikbare poetsdoekenvgtg 1
 • Legende
 • +
  Positief effect
 • 0/+
  Soms geen, soms positief effect
 • 0
  Geen/verwaarloosbaar effect
 • -/0
  Soms negatief, soms geen effect
 • -
  Negatief effect

1 BBT voor bedrijven met een groot verbruik van poetsdoeken.