Verdeelinstallatie voor inkt uit containers

Beschrijving

Deze installatie laat toe om via leidingen de inkten uit containers automatisch naar de drukpers te verdelen. De verdeling van de inkt in de inktreservoirs van de drukpers verloopt op die manier efficiënter in vergelijking met het manueel aanbrengen van inkt. Deze techniek is vooral interessant wanneer een beperkt aantal inktsoorten wordt gebruikt in grote hoeveelheden. Het betreft hier meestal de vier basiskleuren (CMYK). In sommige gevallen kan er eveneens een andere kleur worden gebruikt in het verdeelsysteem. Indien er regelmatig andere kleuren worden gebruikt in wisselende hoeveelheden wordt deze techniek minder interessant. In dat geval zouden de leidingen namelijk voor elke kleurwissel steeds goed gereinigd moeten worden.

Toepasbaarheid

Vooral bij drukkerijen met een groot inktverbruik (vanaf ca. 100 ton/jaar) van een beperkt aantal inktsoorten (bv. 4 basiskleuren) is deze installatie interessant. Bij drukkerijen met verschillende kleine drukopdrachten (bv. zeefdrukken) en bij drukkerijen met een heel gamma aan drukinkten wordt dit niet toegepast.

Milieuaspecten

De techniek laat toe om de inkt op een efficiëntere manier op de drukpers te verdelen in vergelijking met de traditionele manier (manueel vanuit de inktpotten). Hierdoor vermindert het inktverbruik en inktafval. Indien er voor de inktreservoirs bovendien herbruikbare containers worden gebruikt, vermindert eveneens de afvalstroom. De inktleverancier kan de containers namelijk ophalen en hergebruiken. In vergelijking met de klassieke manier, verbruikt het verdeelsysteem meer energie.

Financiële aspecten

De investeringen zijn onder andere afhankelijk van de leidingen die inktreservoirs met de drukpersen verbinden en de afstelling van het verdeelsysteem. Door een efficiënter inktverbruik en automatisering worden kosten bespaard. Enkel voor drukkerijen met een groot inktverbruik (ca. 100 ton/jaar) van een beperkt aantal inktsoorten is deze techniek rendabel. 

Toon enkel technieken...
Aspecten
...op...
Beste beschikbare techniek
Milieuvriendelijke techniekTechnische aspectenMilieuaspectenBBT
BewezenAlgemeen toepasbaarInterne veiligheidKwaliteitGlobaal - technischWaterverbruikAfvalwaterLuchtAfvalEnergie - elektriciteitsverbruikChemicaliënGlobaal - milieuEconomisch
Verdeelinstallatie voor inkt uit containersvgtg 1
 • Legende
 • +
  Positief effect
 • 0/+
  Soms geen, soms positief effect
 • 0
  Geen/verwaarloosbaar effect
 • -/0
  Soms negatief, soms geen effect
 • -
  Negatief effect

1 Techniek op bedrijfsniveau te beoordelen, afhankelijk van het (inkt)beleid van de onderneming, BBT in het geval van een beperkt aantal inktsoorten en een groot inktverbruik (ca. > 100 ton/jaar).